Alegeri SUA | Schimbări profunde pentru electoratul american

Au mai rămas două săptămâni până când americanii își vor alege președintele și o mare parte a Congresului, pentru că, potrivit legii, în scrutinul pentru Casă Albă se schimbă și o parte din legislativ. Numai că electoratul nu mai e cel tradițional. Temele clasice nu mai au susținătorii obișnuiți: chiar latino-americanii sunt anti-migrație, de exemplu. Plus că în unele state, cele mai disputate, există în continuare un al treilea candidat pentru Casă Albă.

Electoratul de culoare este în mod tradițional democrat, în anii 90 cu sondaje de peste 80, chiar 85%. Acum, mulți afro-americani optează pentru republicanul Donald Trump.

Latino-americanii sunt o comunitate tradițional democrată – pentru că în general partidul a fost mai tolerant cu migrația. Paradoxal însă, mulți ignoră complet afirmațiile lui Donald Trump, care a promis că va deporta milioane de hispanici – așa că dintre mesajele candidatului le aleg pe cele care le convin.

Mai e ceva, sau mai bine-zis cineva care încurcă socotelile ambelor tabere. Jill Stein a fost contracandidata lui Hillary Clinton în alegerile preliminare din 2016. Acum candidează din nou pentru Casă Albă, ca reprezentantă a Partidului Verzilor, în câteva state – inclusiv cele contestate.

N-are șanse, dar în condițiile în care scorul este atât de strâns ar putea lua voturi esențiale, pentru că poziția să se axează pe chestiuni care îi îndepărtează pe votanți de ambele partide; de exemplu este rezervată în susținerea Ucrainei – dar a cerut în mod expres și oprirea asistenței americane acordate Israelului, ceea ce niciunul dintre candidați nu a făcut până acum.

The post Alegeri SUA | Schimbări profunde pentru electoratul american appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *