Dovezi privind fraudarea votului din Republica Moldova

Două persoane au fost reţinute în Republica Moldova, în urma unor percheziţii, pentru finanţare electorală ilegală

Peste 39 de milioane de dolari ar fi transferat fugarul condamnat Ilan Șor activiștilor săi din Republica Moldova, doar în ultimele două luni. Iar banii au fost folosiți pentru fraudarea alegerilor, potirivit şefului Poliției Naționale.

Care a mai anunțat că au fost identificate aproximativ o sută de grupuri pe rețeaua Telegram unde activiștii erau instruiți cum să folosească aplicația bancară prin care le veneau banii din Rusia. Nici oligarhul Ilan Şor şi nici reprezentanţii partidelor afiliate lui nu au reacționat, până acum, la datele prezentate de poliţisti.

Angelina Ungureanu, jurnalist TVR Moldova: Din aprilie şi până pe 20 octombrie, Poliţia a reuşit să documenteze circa 1,4 milioane de tranzacții financiare prin intermediul băncii rusești Promsveazbank către cetățeni din Republica Moldova. Doar în luna septembrie au fost transferate 15 milioane de dolari, iar în octombrie 24 de milioane de dolari, bani folosiţi pentru coruperea alegătorilor.

Poliţiştii au reuşit să identifice, deocamdată, peste 500 de persoane care ar fi beneficiat de banii trimişi ilegal din Federaţia Rusă şi au votat la comandă duminică trecută. Cele mai multe dintre ele colaborează cu anchetatorii.

Viorel Cernăuțeanu, şeful Poliţiei Naţionale, Republica Moldova: Dacă la ziua de astăzi avem persoane de contact deja cu PSB – 138 de mii şi noi vedem că această persoană nu primeşte un singur transfer, dar a avut două sau trei, echivalente pentru al doilea sau al treilea membru al familiei. Până la scrutinul din 20, masiv transferurile au venit între dată de 14 şi 17 octombrie.

Investigaţiile continuă, iar autorităţile de la Chişinău au suspiciuni privind încercări de corupere a alegătorilor şi în turul doi al alegerilor prezidenţiale, de pe 3 noiembrie, conform TVRInfo.

În cursul unor percheziţii desfăşurate în raionul Sîngerei au fost ridicaţi 175.000 de lei, care urmau să ajungă la aproximativ 330 de persoane din 19 localități. Coordonatorul reţelei a fost reţinut pentru 72 de ore.

Viorel Cernăuțeanu, şeful Poliţiei Naţionale, Republica MoldovaErau plicurile pregătite pentru toate acele 19 localităţi din raionul respectiv. Au reuşit să repartizeze mijloacele financiare către 36 de persoane, urmând încă peste 300 de persoane care să beneficieze din aceste sume de bani.

În dosarul privind finanțarea ilegală a partidelor politice, a concurenților electorali și corupere electorală sunt vizate alte nouă persoane, aflate în arest preventiv.

Centrul Național Anticorupție a aplicat deja sancțiuni de aproximativ un milion de lei în 100 de cazuri de corupere electorală pasivă. Alte 350 de procesele-verbale contravenționale de la Poliție, vor fi verificate, pentru același tip de ilegalități.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *