Trecerea la ora de iarnă în 2024 se face în acest weekend, mai exact în noaptea de sâmbătă spre duminică, 26 spre 27 octombrie.
În acea noapte ceasurile se dau înapoi şi ora 4:00 devine ora 3:00.
Astfel, duminică, 27 octombrie 2024, devine ziua care are 25 de ore în loc de 24, fiind cea mai lungă din an.
Schimbarea orei se face de două ori pe an, în lunile martie și octombrie. Din 1998, trecerea la ora de vară se face în ultima duminică a lunii martie, când ceasul se dă cu o oră înainte, iar trecerea la ora de iarnă are loc în ultima duminică a lunii octombrie.
Cum se face schimbarea orei
Odată cu încheierea orarului de vară, în România, diferenţa faţă de timpul universal (GMT) revine la două ore. Astfel, ora oficială a României trece de la GMT+2 la GMT+3, potrivit potrivit www.timeanddate.com.
Schimbarea nu are loc simultan în toate ţările, din cauza diferenţei de fus orar. Conform Convenţiei fusurilor orare, ceasurile arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore survine deoarece la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus. Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie), în sens pozitiv către Est.
Cum s-a ajuns la schimbarea orei
Ora de iarnă este considerată ora standard. Prin introducerea orei de vară s-a urmărit folosirea cât mai mult a luminii naturale şi reducerea utilizării celei artificiale. Benjamin Franklin a sugerat, în 1784, această metodă într-o satiră, în care menţiona că s-ar realiza o economie de lumânări prin folosirea luminii de dimineaţă a soarelui.
Ideea folosirii orei de vară este atribuită neozeelandezului George Vernon Hudson, care a făcut propunerea în 1895, susţinând că ar avea nevoie de mai multă lumină pentru a studia insectele.
Schimbarea orei a fost aplicată pentru prima dată, în timpul Primului Război Mondial, de câteva ţări din Europa. Primii care au introdus ora de vară au fost germanii, începând cu 1916 (între 30 aprilie – 1 octombrie). Au urmat britanicii, care au introdus ora de vară tot în 1916 (între 21 mai – 16 octombrie), apoi Belgia, Danemarca, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia și Turcia, potrivit timeanddate.com.