Rezerve scăzute în unele lacuri de acumulare, din cauza secetei din această vară. Apele Române recomandă populației folosirea raţională a apei potabile

Seceta din acest an a redus rezervele din lacurile de acumulare de munte. Măsurătorile făcute de specialiștii de la Apele Române arată că gradul de umplere al barajelor este, în unele cazuri, sub 60 la sută sau chiar sub 30 la sută. Iar peisajul rămas în urma apelor care s-au retras este de-a dreptul șocant. Localnicii se tem că, în lipsa precipitațiilor, vor avea parte de restricții.

În zona lacului de acumulare de la Valea Uzului, din județul Bacău, unde altădată apele dominau peisajul, se întind acum pajiști pe care pasc animalele localnicilor.

Capacitatea barajului este de 98 milioane de metri cubi de apă, însă, conform măsurătorilor oficiale, nivelul de umplere al barajului este de doar 12% în prezent.

Iulian Cazacu, corespondent TVR: Specialiștii estimează că în lacul de acumulare nu sunt mai mult de 2 milioane de metri cubi de apă.

7 lacuri naturale au secat în ultimul deceniu şi trei râuri şi-au diminuat debitele în județul Buzău, pe fondul secetei

Ultimul deceniu este caracterizat de o reducere semnificativă a debitelor apelor, care a condus la secarea a şapte lacuri, alte trei râuri reducându-şi volumul pe fondul lipsei precipitaţiilor.

Cantitatea mică de apă nu este doar din cauza secetei prelungite. Reparații și modernizări importante au fost făcute la nivelul barajului și hidrocentralei.

Relu Adam, director, Administraţia Bazinală Siret: Începând cu 2022, Administrația Bazinală Ape Siret a demarat lucrări de reabilitare. Scăderea lacului a fost datorită acestor lucrări de urgență majoră. Această situație e temporară, iar lacul va reveni la volumul inițial.

Lacurile Paltinu și Măneciu, la cote scăzute

În Prahova, lacurile de acumulare Paltinu și Măneciu se află și ele la cote scăzute, de 58, respectiv 26 la sută.

Pentru localnici și turiști, imaginile sunt dezolante și deopotrivă îngrijorătoare, mai ales că barajul de la Paltinu alimentează orașele Ploiești și Câmpina.

Seceta limitează serios și producția de energie electrică, iar efectele se văd pe bursă

Lipsa ploilor din ultimele luni a secat și producția de energie electrică. De pe râuri și lacuri hidrocentralele trimit mai puțină electricitate în comparație cu aceeași perioada a anului trecut.

În schimb, Lacul Colibița din Bistrița Năsăud este aproape plin.

Teodor Hăsmășan, director, Sistemul de Gospodărire a Apelor Bistriţa-Năsăud: Nivelul în acumularea Colibița este la valoarea de 796,35 deasupra Mării Negre. În aceste condiții, coeficientul de umplere este între 95-96 la sută.

Conform măsurătorilor efectuate de Apele Române, în prezent, cota de umplere în baraje este în scădere, comparativ cu ultimii doi ani, când cotele medii erau de 72-74 la sută.

Ana Maria Agiu, purtător de cuvânt apele Apele Române: Specialiștii de la Apele Române fac eforturi să mențină cât mai mult rezerva de apă în principale lacuri administrate, prioritară fiind alimentarea cu apă a populației.

Apele Române recomandă populației folosirea raţională a apei potabile, iar acolo unde există posibilitatea, chiar reutilizarea apei menajere în activităţile casnice.

România se îndreaptă spre deșertificare. Studii sunt suficiente, dar soluțiile puține și aproape invizibile măsurile

Solul României se degradează câte puțin în fiecare an, iar fenomenul este ireversibil.

The post Rezerve scăzute în unele lacuri de acumulare, din cauza secetei din această vară. Apele Române recomandă populației folosirea raţională a apei potabile appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *