Wall Street Journal: Rușii, ajutor cu informații pentru rebelii houthi

Ruşii i-ar fi ajutat pe rebelii houthi din Yemen să atace nave comerciale occidentale în Marea Roșie. Wall Street Journal scrie că ruşii le-au furnizat rebelilor informaţii cu privire la ţintele vizate la începutul acestui an, pe artera majoră pentru comerțul global.

Rebelii houthi, care au declanșat atacurile la sfârșitul anului trecut, sub pretextul unui sprijin acordat palestinienilor, au început să folosească datele sateliților ruși pe măsură ce și-au extins loviturile, au indicat o persoană familiarizată cu această chestiune și doi oficiali europeni din domeniul apărării.

Datele au fost transmise prin intermediul unor membri ai Corpului Gardienilor Revoluției Islamice din Iran, ce au fost încorporați în grupările houthi din Yemen, a declarat una dintre persoane.

Rusia a contribuit astfel la destabilizarea situației din regiune.

Militanții au atacat peste 100 de vase comerciale din noiembrie 2023 încoace, scufundând două și preluând controlul asupra unei a treia nave, la bordul căreia se afla și un muncitor român.

Un purtător de cuvânt al guvernului de la Moscova nu a răspuns solicitărilor de comentarii transmise de jurnaliștii Wall Street Journal.

Un purtător de cuvânt al rebelilor houthi a refuzat să comenteze.

Recent eliberat într-un schimb de prizonieri, traficantul de arme Victor Bout a încercat să intermedieze o vânzare de arme automate, de calibru mic, în Yemen, către rebeli.

Nu este clar dacă Bout a primit pentru această tranzacţie şi binecuvântarea Kremlinului.

The post Wall Street Journal: Rușii, ajutor cu informații pentru rebelii houthi appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *