Permise false vândute pe Internet. Jurnaliştii TVR au aflat cât de uşor se poate obţine un astfel de act

Pe internet sunt postate anunţuri care anunţă că orice persoană care doreşte un act de identitate sau un permis cu numai câteva sute de euro poate obţine documentele fără a mai parcurge etapele legale. Mai mult sunt date asigurări că totul este perfect legal şi că documentele sunt atât de bine făcute încât  poliţia nu va putea recunoaşte deosebirile dintre un act emis de statul român şi cel primit în urma comenzii online. Evident e o taxă de sute de euro şi totul se rezolvă prin mesaje nu prin întâlniri faţă în faţă. Evident este vorba doar de o păcăleală.

Poliţiştii ilfoveni au depistat un bărbat care încercă să valideze permise cumpărate pe internet. Naiv, bărbatul a crezut că tot ce i-a transmis online vânzătorul este adevărat. Inclusiv că documentul e perfect legal. Bărbatul a plătit 1000 de euro, dar a rămas cu paguba şi în plus, e anchetat pentru conducere fără permis.

Jurnaliştii TVR au vrut să afle cât de uşor se poate obţine un astfel de act pe internet.

Au iniţiat o conversaţie şi după o vreme, au primit răspuns de la unul dintre vânzători.

Le-a transmis că un carnet de conducere categoria B costă 800 de euro, iar suma trebuie achitată în două tranşe. În conversaţie apare şi prima eroare, care ar trebui să pună pe gânduri pe oricine. În loc de Direcţia Generală Permise de Conducere şi Înmatriculări, apare numele unei instituţii inexistente în România, Departamentul Valori Mobiliare. Singura condiţie, se mai arată în schimbul de mesaje, este ca solicitantul să ştie să conducă un autoturism. Aşa ca am întrebat ce se întâmplă în caz contrar. Ni s-a răspuns că „atât timp cât documentul este înregistrat nu vei avea probleme cu Poliţia „.

Grupările criminale care în general nu acţionează de pe teritoriul ţării noastre sunt interesate şi de obţinerea datelor personale. Acestea pot fi valorificate pentru diverse ilegalităţi precum împrumuturi bancare sau falsificări de documente.

De exemplu, puteţi afla că aţi condus maşina şi aţi depăşit limita legală de viteza în Franţa, Congo, Brazilia sau în orice altă ţară de pe glob, când de fapt nu aţi părăsit România. În realitate, au ieşit în lume doar datele personale furate de infractorii cibernetici. Iar cineva le-a folosit.

În cel mai bun caz doritorii de permise auto ilegale pot primi în schimbul banilor şi datelor cedate de bunăvoie o simplă fotografie a unui carnet de conducere. Dar odată folosit falsul, riscă dosar penal.

The post Permise false vândute pe Internet. Jurnaliştii TVR au aflat cât de uşor se poate obţine un astfel de act appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *