Nivel alarmant al poluării în București. Zonele din nord, nord-vest, sud și sud-est, cele mai afectate

Nivelul de poluare din Capitală a depășit din nou în această dimineață nivelul maxim admis, arată platformele de monitorizare a calității aerului. E a treia zi în această săptămână când se întâmplă, iar bucureștenii spun că o simt din ce în ce mai mult. Cauzele poluării sunt multiple, dar primarul general Nicușor Dan susține că sunt soluții pentru fiecare.

Un val de smog plutea deaspura Bucureștiului la primele ore ale dimineții, iar platformele care înregistrează gradul de poluare au arătat un nivel foarte ridicat al particulelor periculoase. Calitatea proastă a aerului îi deranjează deja pe cei mai sensibili sau care au probleme respiratorii.

În mod normal smogul bucureștean e dispersat de circulația aerului, dar săptămâna aceasta vântul nu a bătut aproape deloc. În plus, are loc fenomenul inversiunii termice, când o masă de aer mai cald blochează circulația aerului poluat aflat la altitudine mai mică.

Mihai Timu, meteorolog ANM: Practic este un capac care ține cumva tot ce se întâmplă la nivelul solului, și norul de poluant care se formează va rămâne acolo. Vom avea din ce în ce mai des acest lucru, intrăm în sezonul rece și se întâmplă destul de des acest lucru.

Cauzele principale ale poluării rămân aceleași: traficul, arderile ilegale de deșeuri și centralele termice individuale, dar în anotimpul rece se adaugă un factor în plus: încălzirea cu lemn sau peleți face ca anumite zone ale Capitalei să fie mai poluate decât altele.

Oana Neneciu, coordonator aerlive.ro: În zonele periferice în general sau în cartierele unde sunt cu precădere zone de case, ceea ce ne arată că încălzirea rezidențială e un factor destul de important când vorbim de fenomenul acesta de smog, de poluare severă în oraș în zona de N-V și N și S, S-E, alea sunt cele mai afectate zone. În centrul orașului nu e atât de grav, dar sunt depășiri, noi punem asta pe seama încălzirii rezidențiale, începerii termoficării.

Autoritățile promit soluții pentru problema poluării.

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei: Pe partea de trafic, transportul public, autostrada de centură pe care o face Guvernul, semaforizarea inteligentă, radialele le facem împreună și oprirea dezvoltării urbane așa cum e ea acum, pe încălzire în general, să reclădim încrederea în sistemul centralizat, ar fi un dezastru să își mai pună 100 de oameni centrală proprie.

Spațiile verzi sunt esențiale pentru păstrarea aerului curat. Primarul general Nicușor Dan insistă că e important să nu le pierdem pe cele pe care le mai avem. Noul Plan Urbanistic General îi va obliga și pe proprietari să asigure spații verzi.

The post Nivel alarmant al poluării în București. Zonele din nord, nord-vest, sud și sud-est, cele mai afectate appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *