România, groapa de gunoi a Europei: mii de tone de textile

România, groapa de gunoi a Europei: mii de tone de textile

Gunoaiele din Vestul Europei continuă să fie aduse ilegal în România. De la începutul anului au fost depistate la frontieră cu 60 la sută mai multe transporturi cu deșeuri faţă de anul trecut.

Sunt mii de tone de textile, fier vechi, componente electronice și chiar alimente. Poliția de Frontieră a întocmit dosare penale, însă amenzile sunt mici, comparativ cu profitul obținut din astfel de afaceri.

Deșeurile sunt aduse în țara noastră atât cu tiruri, trenuri dar și cu vapoare. De cele mai multe ori, în documentele de însoțire se arată că ar fi vorba de mărfuri second-hand, destinate valorificării. În realitate sunt bunuri care ar fi trebuit reciclate sau distruse.

Unul dintre cele mai mari transporturi ilegale de deşeuri a fost interceptat de polițiștii de la frontiera de vest.

Laurenţiu David, purtător de cuvânt, Poliţia de Frontieră Română: Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctelor de Trecere a Frontierei Borș II și Nădlac II au efectuat, pe sensul de intrare în ţară, controlul specific asupra a zece automarfare conduse de cetățeni români. Aceștia transportau, conform documentelor de însoțire a mărfii, diverse bunuri (anvelope, aparate fitness, îmbrăcăminte second-hand, vitrine frigorifice, jucării, mobilă second-hand) de la diferite societăți din străinătate pentru firme din România.

După verificări a reieșit că erau 95 de tone de deșeuri, așa că transporturile au fost întoarse din drum. Poliția de frontieră a blocat anul trecut 7400 de tone de deșeuri.

Costurile reciclării în Occident sunt mari. De aceea, multe societăți comerciale preferă să își asume riscul falsului în acte și să trimită gunoaiele către țări ca România, în care sunt persoane dispuse să le preia și să le arunce pe câmp, conform TVRInfo.

Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor: Există încercări de a transporta în mod ilegal deșeuri peste tot în lume și peste tot în Europa. În momentul cand vom intra în Schengen, sper ca acest lucru să se întâmple cât mai repede, acest risc va crește și mai mult, pentru că se va limita numărul de controale la frontieră, însă nimeni nu ne poate opri să ne protejăm mediul și în Schengen sau fără Schengen. Cred că trebuie să alocăm toate resursele necesare pentru a diminua pe cât posibil acest fenomen.

În unele cazuri, deşeurile sunt distruse, dar fără a se respecta norme minime de mediu. Un asemenea caz s-a petrecut la Tulcea.

Chestor Aurel Dobre, directorul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice: Evaziune fiscală, poluarea prin evacuarea în atmosferă sau în sol de deșeuri ori substanțe periculoase și neluarea măsurilor de eliminare a substanțelor periculoase care au devenit deșeuri. Persoana vizată fiind reținută pentru 24 de ore și ulterior plasată sub control judiciar.

Polițiștii au găsit în acea locație tone de deșeuri, dar și aproape 650 de litri de ulei uzat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *