Alegeri americane, bătălia contra migraţiei ilegale. „Trump – granițe sigure”; „Kamala – granițe deschise”. Reportaj exclusiv din Arizona, la granița cu Mexic

Statele Unite ale Americii se pregătesc pentru un vot istoric care va decide viitorul președinte. Și va influența soarta întregii lumi. Americanii au de ales între Donald Trump și Kamala Harris. Lupta dintre cei doi candidați este extrem de strânsă și fiecare temă de campanie a născut discuții aprinse. Migrația a fost unul dintre subiectele fierbinți. Atât Kamala Harris, cât şi Donald Trump au mers la unul dintre cele mai dificile puncte de trecere a frontierei din SUA: graniţa cu Mexicul din statul Arizona. Acolo a ajuns și echipa TVR, care a realizat un reportaj în exclusivitate.

Trump – granițe sigure; Kamala – granițe deschise. Sunt mesajele electorale pe care le întâlnim cel mai des în Yuma, un oraș de mărimea Focșaniului, la 20 de minute de granița cu Mexic și de controversatul zid construit de Donald Trump. Arizona este unul dintre cele 7 state-cheie, în care nimeni nu se hazardează să avanseze un câștigător, dar în Yuma sunt foarte puțini cei care nu cred în victoria lui Donald Trump.

Jonathan Lines, consilier Yuma County: „Pe lângă zid, toată această infrastructură, turnul şi luminile, sunt făcute de Trump. Turnul este funcţional, e multă lumină noaptea, dar camerele nu funcţionează. Biden le-a oprit.”

Jonathan Lines este supervizor în Yuma County, un fel de consilier județean și fostul lider al Partidului Republican din Arizona. Născut și crescut în Yuma, e unul dintre cei mai înfocați suporteri ai ideii unui zid la graniță. A fost ghid în zonă pentru numeroși membri ai Congresului, oficiali federali, secretarul pentru Securitate Internă Alejandro Mayorkas și chiar pentru Trump însuși.

A fost de acord să ne explice și nouă de ce e nevoie de un zid la graniță: „Pe aici au intrat în Statele Unite oameni de 117 naţionalităţi diferite. Deci nu doar din America Centrală. Nu, 117 nationalităţi diferite au ajuns în Yuma, Arizona. De unde? De peste tot. Rusia, Ucraina, Moldova, România.”

Zidul se oprește în rezervația indienilor, pe aici continuă traficul de persoane și de droguri. De când administrația Biden a fost de acord să continuie construcția zidului și să îi deporteze pe cei care intră ilegal în Statele Unite, numărul migranților este ținut sub control.

Rămâne însă problema majoră a traficului de droguri. Cartelurile mexicane au metode ingenioase să înșele vigilența ofițerilor de frontieră.

Jonathan Lines, consilier Yuma County: „Zidul are peste 9 metri înălţime. Dar aceste scări sunt de ajuns ca să se urce pe el, apoi coboară pe frânghie. Trimit aici câţiva oameni cu droguri şi alţi 500 să treacă graniţa. Deci ce face patrula de frontieră? Se ocupă de cei 500. E o diversiune.

Fentanilul e cel mai periculos drog care ajunge în Statele Unite prin Arizona. Pentru că în zona de graniță se vinde și la jumătate de preț față de orașele mari, consumul a explodat.

Jonathan Lineas, consilier Yuma County: „Media naţională pentru intoxicările şi morţile provocate de fentanil este 1 la 100 de mii. În Yuma e 20 la 100 de mii. Toată lumea ştie pe cineva care a pierdut un membru al familiei din cauza fentanilului.”

Însă nu doar drogurile sunt cauza pentru care locuitorii din Yuma, în majoritate de origine hispanică, sunt de acord cu construirea zidului și cu stoparea migrației.

La câțiva metri de zid, fermierii americani cultivă cea mai mare cantitate de salată din emisfera nordică. Migranții le compromit culturile, așa că fermierii îl susțin pe Trump.

The post Alegeri americane, bătălia contra migraţiei ilegale. „Trump – granițe sigure”; „Kamala – granițe deschise”. Reportaj exclusiv din Arizona, la granița cu Mexic appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *