Mâncarea din restaurante s-ar putea scumpi şi mai mult, chiar în pragul sărbătorilor. Managerii de localuri spun că au cheltuieli tot mai mari cu materiile prime, iar de la 1 ianuarie va fi majorat salariul minim. Ca să eficientizeze costurile, proprietarii de restaurante vor să ocolească intermediarii și să cumpere alimente direct de la producători.
Mărfurile alimentare s-au scumpit continuu în ultima perioadă. Numai în octombrie, prețurile erau mai mari, în medie, cu aproape 5% decât în urmă cu un an, conform statisticilor oficiale.
Cele mai mari majorări, de peste 13%, au fost la unele sortimente de legume și fructe proaspete.
De la 1 ianuarie și salariul minim brut va crește la 4.050 de lei, de la 3.700 de lei, cât este în prezent.
Ceea ce înseamnă scumpiri ale serviciilor în restaurante și localurile de tip fast food, spun managerii care au făcut calcule pentru perioada următoare.
Valentin Şoneriu, preşedinte, Federaţia Patronatelor din Industria Ospitalităţii: Per total, aceste creșteri se vor reflecta în prețurile pe care le utilizăm în locațiile noastre. Nu estimez o creștere mai mare de 10%, dar, cu siguranță, vom vedea creșteri. E posibil să fie restaurante care deja și-au luat în calcul aceste creșteri de costuri și poate au crescut deja prețurile.
Gabriel Biriş, preşedinte, Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România: Aceste creșteri de prețuri au apărut deja. Și ele sunt constante. În ultimii doi ani am avut o permanentă creștere de preț. Probabil în grupul nostru de restaurante în ultimii doi ani prețurile au crescut cu minim 50%.
Ca să mai reducă din costuri, unii manageri iau în calcul să cumpere alimente direct de la producători, fără să apeleze la intermediari.
Fermierii care vor dori să livreze marfa direct către localuri vor avea la dispoziție o platformă electronică pentru oferte.
Lelia Mancaş, director de comunicare, platformă specializată în soluţii de plată: Momentan noi am început cu o platformă de prezentare a poveștilor producătorilor și lucrăm să avem și această accesibilitate a lor de către restaurante. Deci, practic, să-i listăm acolo, dar fără costuri de înrolare.
Teodora Hagiu, reprezentatul unui producător de carne: Ca și producători, putem oferi continuitate, doar că încercăm să găsim deschidere.
Platforma electronică va fi funcțională la începutul anului viitor.
The post Mâncare tot mai scumpă în restaurante. Unii manageri iau în calcul să cumpere alimente direct de la producători appeared first on tvrinfo.ro.