Adrian Negrescu, despre creșterea salariului minim: Suta aia de lei nu valorează nimic în condițiile în care prețurile cresc. Mă aștept la falimentul a cel puțin 20.000 de companii

Legea privind transpunerea în legislaţia naţională a salariului minim european a fost promulgată miercuri. Astfel salariul minim va crește de la 1 ianuarie la 2450 de lei. Cât îi va ajuta pe românii aflați în dificultate financiară această creștere și dacă această măsură ar putea avea și efecte negative în economie, a explicat la TVR INFO analistul economic, Adrian Negrescu.

Adrian Negrescu spune că nu s-a făcut niciun fel de studiu de impact legat de această creștere salarială, și atrage atenția că efectele se vor vedea, cel mai probabil, în primul rând în zona micro-întreprinderilor, acolo unde creșterea asta a salariului minim va genera foarte multe falimente sau închideri de activitate.

Mă aștept ca cel puțin 20.000 de companii micro, din zona micro, să se închidă în perioada următoare, mai ales că vânzările scad significativ în România. Cererea de produse și servicii pe care acest tip de afacere o asigură în momentul de față a scăzut foarte foarte mult și ne așteptăm la un val de falimente. Pe de altă parte, gândiți-vă că sunt foarte multe companii acolo unde sunt foarte multe salarii care cresc în funcție de creșterea salariului minim. Adică va fi o presiune din ce în ce mai mare pe majoritatea companiilor din România, a arătat analistul economic, la TVR INFO.

Adrian Negrescu a subliniat că potrivit INS, o familie cu doi copii are nevoie de 10 mii de lei pentru a avea un trai decent, ori creșterea salariului cu 100 de lei în condițiile creșterii inflației este derizorie.

Singurii fericiți din această perspectivă, între ghilemele vorbind, sunt oamenii din administrația publică, politicieni în special, cei care decid într-un fel sau altul politica economică a acestei țări. Pentru că lor le crește salariul în funcție de creșterea salariului minim pe economie. Dacă crește salariul minim, le crește lor salariile. Deci ei sunt ce mai fericiți în această situație, spune Adrian Negrescu.

Pentru cei care sunt cu salariul minim pe economie, Dumnezeule, cu 2450 de lei să te descurci în România, în condițiile în care, inclusiv Institutul Național de Statistică ne spune că o familie cu doi copii are nevoie de vreo 10.000 de lei pentru a avea un trai decent. E o adevărată aventură, a spus indignat analistul economic.

Adrian Negrescu a mai avertizat ca de anul viitor este posibil ca plafonarile prețurilor la energie și gaz să fie eliminate, iar euro ar putea depăși pragul de 5 lei.

Anul viitor, probabil vor fi eliminate și pragurile de preț la energie și gaze. Probabil vom vedea și un curs al euro peste 5 lei, mai mult ca sigur, toate prognozele, inclusiv ale Comisiei Naționale de Prognoze arată acest lucru, deci o viață mult mai scumpă față de cea din prezent, astfel încât această creștere salarială de 100 și ceva de lei va fi, putem spune, ca pe vremea lui Ceaușescu, ”Dă-le Nicule, încă 100 de lei, poate ne votează la lege!”, nimic altceva în momentul de fapt. Nu văd un efect, într-adevăr, pozitiv în creșterea salariului, a subliniat Negrescu.

Analistul spune că dacă politiciienii ar fi vrut să ajute populația aflată în dificultate financiară, ar fi luat alte măsuri. În primul rând tăiau taxele pe salariu minim, care sunt cele mai mari din Europa. Și, în al doilea rând, dacă tot voiau, într-adevăr, să ajute companiile să poată să pătească salarii mai mari, măcar extindeau sistemul voucherlor de masă, al bonurilor de masă și creșteau valoarea acestora, pentru că sunt foarte mulți oameni care își asigură măcar o masă caldă din voucherele alea de masă și care, acum, valoarea lor este mult prea mică raportat la inflație. Adică existau soluții simple care au fost aplicate în alte țări, pentru a crește cu adevărat puterea de cumpărare. Nu de a crește din fix niște salarii și, după aceea, le pui cea mai mare inflație din Europa. Și, bineînțeles, că suta aia de lei nu mai valorează absolut nimic în condițiile în care prețurile cresc cu o rată mult mai mare decât creșterea salarială. a arătat analistul economic.

Pentru o familie cu doi copii ai nevoie de minim 10.000 de lei net ca să ai un trai decent. Nu să îți cumperi tot ce îți dorești în fiecare zi, îți plătești facturile, îți asiguri o masă normală în fiecare zi și cam atât. Acolo, într-adevăr, trebuiau să există acele reduceri fiscale ca, într-adevăr, să ajuți pe cei care își fac curajul să dea naștere unor copii în această țară. Nu se întâmplă acest lucru, ni se tot povestește despre cum va exista un sistem de reduce dar de fiecare dată acest sistem de reduce este amânat pentru anul următor, pentru alegerile următoare din prisma intereselor electorale, nimic altceva. În realitate, statul depinde de banii ăștia pe care îi încasează din salarii și cu cât sunt taxele mai mari, cu atât încaseză mai mulți bani la buget, a mai spus Negrescu.

The post Adrian Negrescu, despre creșterea salariului minim: Suta aia de lei nu valorează nimic în condițiile în care prețurile cresc. Mă aștept la falimentul a cel puțin 20.000 de companii appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *