Comisia Europeană a redus sub jumătate estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, iar deficitul guvernamental va urca până la 8% din PIB în 2024, valoare în jurul căreia va rămâne şi la anul. Asta înseamnă că românii vor fi nevoiţi să strângă cureaua în perioada următoare.
Comisia Europeană a recalculat creşterea economiei României pentru 2024, iar rezultatele arată o încetinire. Potrivit prognozei, la finalul acestui an economia ţării noastre va înregistra o creştere de 1,4%, mai puţin de jumătate decât previziunile anterioare. Toate astea sunt puse pe seama contribuţiei negative a exporturilor la avansul Produsului Intern Brut şi a costurilor ridicate ale energiei.
Adrian Negrescu – analist economic: „Situaţia vânzărilor, de exemplu, din comerţul cu amănuntul este una drastică. Este cel mai prost trimestru din ultimii 15 ani în materie de vânzări, pentru că, din păcate, oamenii nu mai cu ce să mai cumpere.”
Nu stăm bine nici la capitolul industrie. Institutul Naţional de Statistică arată că acest sector a înregistrat o scădere de peste două procente în primele 9 luni ale anului, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2023.
Lidia Moise – jurnalist economic: „Ceea ce apasă foarte mult pe industria noastră este faptul că toţi partenerii noştri externi principali, Germania, Franţa, au probleme şi au o reducere a importurilor, pentru că industria auto românească de exemplu nu se rezumă doar la producţia de maşini, ci şi la producţia de componente pentru maşini şi, în aceste condiţii, noi am exportat mult mai puţin.”
Prognoza Comisiei Europene mai arată şi o creştere a deficitului bugetar, prognozat să atingă 8% din PIB în 2024, faţă de 6,5% în 2023. Aceasta este pusă pe seama cheltuielilor guvernamentale accelerate şi a creşterilor mari ale salariilor din sectorul public, pensiilor şi cheltuielilor sociale.
Pentru 2025 şi 2026 este estimat un deficit bugetar de 7,9%. Datoria publică a României este aşteptată să ajungă la 60% din PIB, de la 48,9% cât a fost în 2023.
Analiza Comisiei Europene nu arată date prea optimiste nici în ceea ce priveşte creşterea economică a celorlalte ţări din blocul comunitar.
Paolo Gentiloni – comisar ecuropean pentru Economie: „Economia U.E. şi-a reluat creşterea moderată, într-un context tot mai plin de provocări. După revenirea pe zona de creştere, în primul trimestru 2024, economia U.E. a continuat să crească în al doilea şi al treilea semestru, într-un ritm susţinut, dar lent.”
Pentru ţările comunitare care au adoptat moneda Euro, o presiune în plus asupra economiei o are şi deprecierea acesteia, din momentul în care a fost anunţată victoria lui Donald Trump la Casa Albă. Explicaţia constă în faptul că politica tarifară a lui Trump susține teoria unui dolar puternic, care ar reduce importurile și, prin urmare, oferta de dolari în străinătate.
Iar asta va face ca Zona Euro să fie una dintre regiunile care ar putea suferi cel mai mult de pe urma acestor decizii, deoarece multe dintre economiile europene se bazează pe exporturi.
The post Veşti proaste pentru economia României, venite direct de la Bruxelles appeared first on tvrinfo.ro.