Examen rezidențiat | S-au înscris 10.000 de absolvenți de medicină

Absolvenții de medicină vor să devină mai ales cardiologi, psihiatri şi dermatologi. Aceste specializări sunt cele mai cerute de candidații care au susținut astăzi examenul de rezidențiat. Concurența cea mai mare a fost însă pentru locurile de medicină dentară și farmacie, care sunt și mult mai puține. Lucrările sunt corectate astăzi, iar în funcție de note, candidații își pot alege locul sau chiar postul unde își vor face rezindențiatul. Repartiția se face pe 26 noiembrie.

Peste 10.000 de candidaţi, absolvenţi de medicină au concurat pentru cele aproape 5000 de locuri și 237 de posturi în spitalele din România. Doar câştigarea unui post înseamnă şi siguranţa locului de muncă după terminarea rezidenţiatului. Ocuparea unui loc în spital asigură faptul că tinerii medici se vor putea pregăti într-un anumit domeniu în următorii ani. Un sondaj realizat recent arată că anul acesta cele mai căutate specializări sunt cardiologia, psihiatria şi dermatovenerologia.

La Iaşi, peste 1000 de candidaţi au vizat cele 530 de locuri de la Medicină, aproximativ jumătate au concurat pentru Medicină dentară, iar puţin peste 300 la Farmacie.

Emoţii nu au fost doar pentru cei care au susţinut examenul, ci şi pentru rudele și prietenii lor care au aşteptat în faţa centrelor de examinare.

Cele mai multe locuri scoase la concurs sunt la medicină de familie – 555. În clasament urmează anestezia și terapie intensivă, pediatria şi cardiologia.

A fost însă concurenţă mai mare pentru locurile de la farmacie şi medicină dentară.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: Concurența din acest an, concurența diferă de la medicină unde-s 1,44 sau 1,45 candidai pe loc, la medicină dentară sunt sunt 4,44 sau peste 5 la farmacie, diferența e generată că la medicină nu e drept de liberă practică, decât după absolvre rezidențiatului, iar numărul de posturi și locuri scoase în fecare an la concurs sunt echivalente cu numărul de absolvenți. La medicină dentară și farmacie este drept liberă practică la final de licență, diversitatea specialităților e mult mai mică, de acolo vine diferența mai ales că la farmacie și dentară se înscriu mai mulți care au terminat cu ani înainte, selecția e mai mare.

Vestea bună este că în ultimii ani, numărul medicilor care aleg să plece din ţară a scăzut.

Prof. univ. dr. Viorel Jinga, rectorul Universităţîi de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”: Din 2012 până în 2021, 22.000 de medici români au plecat să practice în statele OECD. Dacă în 2012 erau 1532, din 2021, 461, e scădere dramatică a emigrării medicilor. 90% sunt în 9 țări: Franța, Germania, SUA, Israel, Ungaria, Belgia, Suedia, Irlanda. În 2017 au crescut salariile și trendul a devent mult descendent, s-a ajuns la 400-500 medici pe an.

The post Examen rezidențiat | S-au înscris 10.000 de absolvenți de medicină appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *