Războiul din Ucraina, ziua 999

Casa Albă și-a dat acordul ca Ucraina să folosească rachete cu rază lungă de acțiune împotriva Rusiei. O decizie care la Moscova a fost calificată drept o escaladare, care poate conduce la un război mondial. Liderul de la Kiev a precizat că acum rachetele vor fi cele care își vor spune cuvântul, iar șeful diplomației europene a spus că și Uniunea Europeană ar trebui să își dea acordul pentru folosirea rachetelor cu rază lungă împotriva Rusiei. Acord care a fost dat de Washington înainte de împlinirea a 1000 de zile de la invadarea Ucrainei de către armata rusă.

Administrația de la Casa Albă a luat decizia mult așteptată în Ucraina: și-a dat acordul pentru folosirea rachetelor cu rază lungă de acțiune împotriva Rusiei. Este o măsură importantă, care a atras imediat reacția Moscovei, care vede războiul mutat și mai mult în interiorul granițelor sale.

Liviu Iurea, corespondentul TVR în Federaţia Rusă: Mediile politice de la Moscova avertizează că decizia Statelor Unite de a permite Ucrainei să lovească cu rachete teritoriul Rusiei crește riscul declanșării cu adevărat al celui de-al treilea război mondial. Dmitrii Peskov chiar declara că adminisrratia Biden, înainte de a pleca de la Casa Albă, intenționează să continue provocările de a tensiona și mai mult situația în jurul Ucrainei.

Acum două luni, Vladimir Putin spunea că ucrainenii nu pot folosi armele occidentale cu rază lungă de acțiune fără sprijinul tehnic direct al Statelor Unite și țărilor NATO și din Uniunea Europeană. Iar o astfel de implicare ar însemna război între NATO și Rusia.

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: Acest lucru (folosirea rachetelor) ar schimba în mod semnificativ natura conflictului. Ar însemna că ţările NATO, SUA, ţările europene sunt în război cu Rusia.

Pe de altă parte, unii analiști militari și politici apreciază că mutarea administrației de la Casa Albă nu va pune capăt războiului din Ucraina și va fi nevoie de mult mai mult pentru a lovi decisiv Rusia, în condițiile în care mandatul lui Joe Biden se termină în două luni.

Stephen Biddle, profesor Relaţii Internaţionale, Universitatea Columbia: Cred că îi va ajuta în mod sigur pe ucraineni, dar nu cred că acest lucru va fi decisiv pentru direcţia războiului. Părerea mea este că Administraţia Biden vrea că Putin şi nord-coreeanii să înţeleagă că escaladarea vine cu un preţ.

Rachetele americane aflate în posesia ucrainenilor au o rază de acțiune de 300 de kilometri.

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: Loviturile nu sunt efectuate cu vorbe. Astfel de lucruri nu sunt anunţate. Rachetele îşi vor spune cuvântul ele însele. În mod sigur o vor face.

Locuitorii Kievului au salutat decizia administrației americane, însă sunt unii care consideră că acest moment a venit cu doi ani prea târziu.

Vom vedea. Acordul său (al lui Biden) e doar o vorbă. Nu am văzut rachete zburând spre Rusia. Când le vom vedea, atunci va însemna că şi-a dat acordul. Deocamdată, sunt doar vorbe.

Este bine, cred că ne va ajuta pe viitor, dar nu cred că se va rezolva doar cu armele. Ar însemna mai multe puncte pentru el (Biden) din partea americanilor, dar pentru noi, ucrainenii, este prea târziu.

În rândul locuitorilor capitalei Rusiei se simte deja neliniștea: M-am mutat recent la Moscova, pentru a studia. Înainte, am locuit în Sevastopol și era înfricoșător. Se poate simți și aici, este îngrijorător.

Presa de la Kiev scrie că, potrivit acordului, Ucraina poate folosi rachetele cu rază lungă doar în regiunea Kursk, ca reacție la intervenția trupelor nord coreene în război.

The post Războiul din Ucraina, ziua 999 appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *