La primele ore ale dimineții, un gardian a intrat în celula lui Sohrab – o cameră mică, întunecată, cu o fereastră cu gratii și o pătură pe podea – în închisoarea Pul-e-Charkhi din Kabul. Se întâmpla august, anul trecut.
Tânărul de 19 ani a fost escortat într-o altă cameră, unde a auzit un membru taliban ordonând gardienilor închisorii să plece și să nu lase pe altcineva să intre. Sohrab știa ce urma adesea după aceste cuvinte. A mai suferit violențe fizice din partea talibanilor, conform CNN.
„M-a prins din spate, mi-a rupt hainele și m-a violat”, a declarat Sohrab – al cărui nume a fost schimbat din motive de securitate. „Timp de câteva zile după aceea am avut dureri severe și sângerare”, a mărturisit acesta.
Sohrab a fost închis la Pul-e-Charkhi sub acuzația de sodomie, după ce membrii familiei au aflat despre dragostea clandestină a lui și a iubitului său. Vestea relației se răspândise prin comunitatea lor restrânsă, ducând la arestarea lui și la mărturisirea forțată.
Sohrab a vorbit cu CNN sub protecția anonimatului, după eliberarea sa din închisoare. Acesta a spus spus că talibanii au avertizat că dacă va fi arestat din nou, va fi executat.
Monitorii drepturilor omului au declarat pentru CNN că din 2021, când talibanii și-au recăpătat puterea în Afganistan, cetățenii LGBTQ s-au confruntat cu violență sexuală și fizică pe scară largă în detenție, pe fondul unei represiuni sistematice asupra grupurilor minoritare. CNN a vorbit cu cinci afgani din comunitatea LGBTQ, care spun că au suferit abuzuri fizice în timpul detenției – viol repetat, electrocutare, strangulare și biciuire cu lanțuri metalice. Persoanele transsexuale și neconforme de gen sunt vizate la punctele de control ale talibanilor din cauza alegerii lor vestimentare, au declarat organizații pentru drepturile omului.
Ca răspuns la constatările CNN, un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al talibanilor a spus că „acte precum sodomia, bestialitatea și alte perversiuni care contravin legii islamice sunt ilegale, iar autorii sunt tratați în cadrul legal”.
El au adăugat: „Aceste acuzații sunt invenții, deoarece presupusele acte de tortură, viol, persecuție și maltratare sunt ele însele încălcări explicite ale cadrului legal”.
CNN a reușit să-i găsească pe foștii deținuți prin intermediul a două organizații caritabile pentru drepturile omului: Roshaniya, o organizație nonprofit care lucrează pentru a reloca în țări sigure afganii LGBTQ persecutați și Afghan LGBT Organization, un grup din Republica Cehă, înființat în 2021 pentru a monitoriza abuzurile drepturilor omului în Afganistan.
La o săptămână după primul atac, cu rănile încă nevindecate, Sohrab a spus că a fost violat din nou – și apoi încă de patru ori de același membru taliban.
„Întregul meu corp se ruga să mor”, a spus Sohrab. „De fiecare dată, mă amenința că, dacă îndrăznesc să spun cuiva despre viol, mă va ucide cu propriile mâini.” Sohrab a reușit să părăsească Afganistanul, dar trăiește cu frica constantă, pentru că și țara în care a fugit incriminează homosexualitatea.
Din 2021, Roshaniya a luat legătura cu aproximativ 2.000 de afgani LGBTQ din țară. Organizația a documentat 825 de cazuri de violență împotriva persoanelor homosexuale în Afganistan în acest timp, inclusiv bătăi, arestări și detenție, dar a adăugat că, probabil, numărul este mult mai mare. CNN nu poate verifica independent aceste cifre. Cei deținuți în închisoare sunt aproape întotdeauna supuși torturii, a spus organizația.
Organizația nonprofit a adăugat că a relocat 252 de afgani LGBTQ în țări sigure din 2021.
Neela Ghoshal, director senior de drept și politici la organizația de caritate Outright International din SUA, a spus că ar putea exista o serie de motive pentru care talibanii folosesc violența sexuală ca instrument de represiune împotriva comunității LGBTQ: „Știm că așa-numitul „viol corectiv” – pe care eu nu îl consider deloc corectiv, care este adesea făcut pentru a pedepsi oamenii – are loc în toată lumeai este mai mult despre putere decât sexualitate”.
Neela Ghoshal mai spune că membri talibani care cer ca persoanele LGBTQ să fie pedepsite pentru relații între persoane de același sex se implică, de asemenea, în abuzuri sexuale violente și neconsensuale asupra bărbaților și băieților.
Când talibanii au preluat conducerea Afganistanului în 2021 – în urma retragerii dezordonate a trupelor conduse de SUA, după două decenii de conflict – nu era clar cât de sever își vor aplica interpretarea strictă a legilor religioase împotriva comunității LGBTQ din Afganistan.
În cadrul guvernului anterior susținut de Occident, relațiile sexuale între persoane de același sex erau deja pedepsite cu până la doi ani de închisoare, persoanele LGBTQ confruntându-se și cu hărțuirea și violența din partea societății și a poliției, potrivit Departamentului de Stat al SUA.
În timpul revenirii talibanilor, un judecător a spus că există doar două pedepse pentru homosexualitate – uciderea cu pietre sau zdrobirea sub un zid, potrivit ziarului german Bild.
Alții au spus că gruparea islamistă și-a temperat atitudinile mai radicale.
„Îmi amintesc mulți oameni, mulți politicieni, care susțin că talibanii s-au schimbat, că nu vor practica acele pedepse brutale pe care le făceau înainte”, a declarat Artemis Akbary, directorul Organizației LGBT afgane, pentru CNN. „Dar acum, după trei ani, pot vedea că, de exemplu, talibanii folosesc violența sexuală ca armă pentru a oprima comunitatea LGBTQI.”
The post „Întregul meu corp se ruga să mor”. Teroarea în care trăiesc afganii LGBTQ sub conducerea talibană appeared first on tvrinfo.ro.