Inteligența artificială și dronele, folosite în războiul din Ucraina

Sincopele din ritmul aprovizionării cu armele venite de la partenerii occidentali i-au făcut pe ucraineni să improvizeze, de multe ori. Cel mai de folos le-au fost dronele, pe care le-au perfectat în ultimul an. Sunt sute de companii în Ucraina care produc în acest moment aparate de zbor fără pilot, adaptate fie la misiunile de recunoaștere, fie la cele de atac. Ucrainenii luptă cu toate mijloacele pe care le au la dispoziție ca să dea peste cap planurile lui Putin.

Sunt o mie de zile de când tancurile rusești au intrat în Ucraina. O mie de zile de când a început exodul ucrainenilor. Sunt o mie de zile în care pierderile de vieți omenești, de ambele părți, sunt uriașe. Așa că, atât rușii, cât și ucrainenii, înlocuiesc pe cât se poate oamenii cu mașinării.

Dronele au un rol extrem de important, mai ales pentru soldații Kievului, care, de-a lungul celor o mie de zile, au fost nevoiți de prea multe ori să improvizeze, în așteptarea echipamentelor și muniție de la aliații occidentali.

Inteligenţa artificială te ajută mai ales în zonele blocate. Ucrainenii au creat unități întregi de piloți de drone. Au început mai întâi cu tancurile rusești și apoi au vizat obiective mari și importante în strategia de luptă, cum ar fi depozitele de combustibil și muniție din regiunea Belgorod.

Dar luptele grele, de multe ori aproape corp la corp, au continuat, fiind însă susținute de inteligența artificială și drone. Peste o sută de drone au fost realizate de voluntarii din Cernihiv.

Oleksandr a fost rănit pe front. Are o proteză la mâna stangă. Nu mai poate lupta, dar poate ajuta la fabricarea dronelor.

Aceste inovații ale voluntarilor din Cernihiv sunt emblematice pentru această etapă a războiului. De exemplu, un pistol care este folosit pentru a interfera semnalul dronelor inamice, făcându-le inoperabile.

De când a început războiul, în Ucraina s-au înființat peste 800 de companii care produc tehnologie pentru război, pornind de la trei principii pe care se bazează armata Kievului: detectare, bruiaj şi distrugerea de la distanţă.

Numai anul acesta, ucrainenii au produs sute de mii de drone, majoritatea mici, care costă câteva sute de dolari și care sunt folosite în misiunile de recunoaștere și chiar și în atacuri.

Nici rușii nu au stat. Au produs și ei drone ieftine de atac, dar acum imaginile din satelit arată că Moscova își extinde cel puțin 5 complexe militare, unde se fabricau motoare de rachete cu combustibil solid.
Experții spun că este un semn că Rusia intenționează să sporească semnificativ producția de rachete.

The post Inteligența artificială și dronele, folosite în războiul din Ucraina appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *