Cazul Nordis va face obiectul unei anchete parlamentare. La cererea șefului Senatului, Birourile Permanente comune au decis formarea unei comisii care să investigheze mafia imobiliară, pornind de la cazul firmei la care acționar este soțul fostului deputat PSD Laura Vicol. În aceeași ședință s-a decis, la cererea PSD, formarea unei comisii care să ancheteze cheltuielile Administrației Prezidențiale.
Parlamentarii liberali au discutat la Senat cu unii dintre proprietarii care susțin că au fost păgubiți de un mare investitor imobiliar de la malul mării. Oamenii au declarat că au plătit pentru locuințe într-un complex rezidențial de lux, în urmă cu câţiva ani, dar nu au intrat în posesia apartamentelor nici acum.
Viorel Păun, păgubit: Acest tip de escrocherie nu putea avea loc fără implicarea autorităților. Singurul lucrur pe care poți să-l faci în calitate de cetățean de bună-credință este să te adresezi instanțelor de judecată, să-ți cauți dreptatea acolo. Dar expresia mori cu dreptatea în mână nu vine din Elveția sau Franța, este de aici, din România.
Nicolae Ciucă, președintele Senatului: Din punctul meu de vedere, e un caz clasic de înșelătorie și consider că prin demersul pe care l-am inițiat pentru constituirea unei comisii de anchetă la nivelul Parlamentului va trebui să intre cât mai urgent în funcțiune.
Mai mult, premierul Marcel Ciolacu e acuzat că ar fi călătorit în 2022 la Nisa, cu un avion privat, împreună cu Laura Vicol și soțul ei, Vladimir Ciorbă, acționar la Nordis. Șeful PSD a respins inițial acuzația, iar acum o nuanțează.
Marcel Ciolacu, prim-ministrul României: În primul rând nu este un jet privat al lui Nordis, nu este închiriat de către Nordis, eu nu am văzut un astfel de document. Dacă am fost într-un jet privat, am fost pe banii mei personali. Nu am mers niciodată, dar niciodată în viața mea privată într-un avion sau într-o călătorie sau într-un concediu plătit de altcineva, am toate documentele care vor atesta acest lucru.
Partidele din Opoziție spun că susțin orice investigație parlamentară, dar îi acuză pe liberali, parteneri de guvernare ai social-democraților, de o formă de complicitate, conform TVRInfo.
Ionuț Moșteanu, liderul grupului parlamentar USR: Noi susținem orice demers care ar putea să facă lumină. Am mari îndoieli că această comisie va rezolva ceva. Instituțiile statului trebuie să-și facă treaba.
Dan Tănasă, purtător de cuvânt AUR: Suntem de acord să se facă comisie de anchetă, dar acuzațiile sunt deosebit de grave, practic premierul României e acuzat că e beneficiar al schemei de țepari Nordis. Premierul României rebuie să iasă astăzi cu acte doveditoare prin care să dovedească că el a plătit acel avion privat. Vă reamintesc că această comisie a fost blocată sistematic de PSD, de PNL și de USR.
În aceeași ședință, Birourile Permanente Reunite au decis formarea unei a doua comisii de anchetă pentru verificarea cheltuielilor făcute de şi pentru Administraţia Prezidenţială. Demersul a fost inițiat de data aceasta de parlamentarii PSD.
Miercuri dimineață va avea loc o ședință a plenului reunit, în care va fi definitivată componența celor două Comisii.