Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) va organiza, în perioada 6-8 decembrie, prima ediţie a Mini TIFF, eveniment care este dedicat copiilor şi adolescenţilor pasionaţi de film.
„Festivalul Internaţional de Film Transilvania anunţă prima ediţie a Mini TIFF, un eveniment dedicat tuturor copiilor şi adolescenţilor pasionaţi de filme şi experienţe împreună. Între 6 şi 8 decembrie, la Cinema Victoria şi Casa TIFF, prima ediţie a festivalului programează filme în premieră şi ateliere dedicate tinerilor ce vor să exploreze lumea, cea de pe marele ecran sau din jurul lui. Programul complet al festivalului este disponibil pe tiff.ro/miniff. Toate filmele din programul Mini TIFF au fost selectate din circuitul festivalurilor de profil, astfel încât spectatorii să se poată bucura de calitatea unor poveşti unice. Prietenia, familia, presiunea reţelelor sociale şi chiar prima dragoste sunt printre temele ce vor încerca să-i inspire pe cei prezenţi în sala de cinema. Programul e gândit pornind de la copii cu vârsta de 3 ani, cu filme adaptate pentru categorii diferite, toate având în comun multă energie pozitivă”, se arată într-un comunicat trimis, miercuri, de organizatori.
Potrivit sursei citate, prima experienţă a sălii de cinema poate începe cu „Mici exploratori ai naturii”, minifilme pentru copii de trei ani, sau mai mult, din selecţia „Culmea: Educaţie de Film şi Mediu”, festivalul dedicat tinerilor care vor să cunoască mai multe despre natură şi criza climatică. Cu prietenii alături, copiii peste şase ani pot să o ajute pe Prinţesa mică de tot să-şi accepte rolul de soră mai mare (6 decembrie, 8 decembrie) sau să salveze un simpatic pinguin din mâinile unor magicieni malefici („Surorile Haos” şi „Pinguinul Paul”, 6 decembrie, 8 decembrie).
În plină pregătire pentru Crăciun, o premieră naţională – povestea „Micuţul ren Niko şi sania lui Moş Crăciun” e de savurat, în 8 decembrie, alături de întreaga familie. Poate cea mai frumoasă poveste de iarnă creată în animaţie, „Frozen” are o proiecţie specială, în 8 decembrie. Publicul de toate vârstele este invitat să o redescopere şi nu oricum, cei ce vor veni costumaţi în personajele poveştii pot câştiga, pe lângă multă distracţie, şi premii.
„Mii de copii şi adolescenţi au participat, în ultimii 15 ani, la programele EducaTIFF desfăşurate în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania. O parte dintre aceştia sunt astăzi actori, regizori şi scenarişti. Bazându-ne pe această experienţă, pornim un proiect singular, dedicat în întregime tinerilor spectatori, care să le ofere şanse reale de a interacţiona cu lumea cinematografiei”, declară coordonatoarea Mini TIFF, Maria Dobre.
Adolescenţii se bucură de cea mai generoasă selecţie în programul Mini TIFF. Declarat „Cel mai Bun Film pentru Copii” la Festivalul de Film de la Munchen, „Lars e LOL” testează curajul personajelor, dar şi al spectatorilor, de a găsi soluţii la problemele pe care bullying-ul şi reţelele sociale le aduc în viaţa lor (8 decembrie, Cinema Victoria).
O poveste suprarealistă, „Kepler 6B” va aduce nu doar multă emoţie adolescenţilor, ci şi noi piese în playlist, filmul spaniol bucurându-se de o coloană sonoră excelentă. Alegerea între prima dragoste şi familie e mereu complicată, însă tinerii cinefili pot găsi răspunsul în „Jippie”, comedia olandeză din programul Mini TIFF.
Toate proiecţiile sunt urmate de discuţii ghidate de mediatori culturali, psihologi şi alţi invitaţi speciali ce vor ajuta tinerii spectatori să-şi definească propriile concluzii la poveştile de pe ecran şi să plece cu idei noi în aventura vieţii de zi cu zi.
Între două proiecţii, tinerii sunt invitaţi la ateliere dedicate celor ce vor să descopere lumea din spatele ecranului de cinema. Cum sunt create animaţiile, cum ajungi să fii vocea unui personaj de film, ce înseamnă să scrii scenariul unui film şi cum reuşeşti chiar să-l produci sunt lucruri pe care profesionişti din industrie le vor preda în sesiuni dedicate.
Copiii din medii defavorizate sau aflaţi în situaţii vulnerabile au acces gratuit la toate proiecţiile din festival, în baza unei solicitări trimise pe adresa educatiff@tiff.ro.
Mini TIFF este organizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, al Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca, al Inspectoratului Şcolar Cluj şi al Centrului Cultural Clujean.
The post Prima ediţie Mini TIFF, de la Cluj-Napoca, dedicată copiilor şi adolescenţilor appeared first on tvrinfo.ro.