EXCLUSIVITATE Mărturie teribilă despre moartea adolescentului din Târgu Jiu. Sora lui a povestit ce s-a întâmplat în ultimele ore de viață ale băiatului

Mi-e foame! Mi-e foame! Acestea au fost utimele cuvinte ale lui Andrei, băiatul de 16 ani care a murit în spitalul din Târgu-Jiu, unde medicul de gardă a refuzat să îl opereze. Adolescentul îi cerea mâncare surorii lui cu care se află în ambulanța care îl ducea din nou la spital. Sora ne-a povestit tot ce s-a întâmplat în acele ore în care adolescentul ar fi putut fi salvat, dacă vreun medic și-ar fi asumat să îl opereze. La spital, abia astăzi s-a putut întruni comisia de disciplină: chirurgii competenți au refuzat până acum să își ancheteze colegul care era de gardă. 

Sora lui Andrei, cea care îi purta de grijă, de fapt, spune în lacrimi că fratele ei a murit cu zile într-un spital de provincie, unde un medic a refuzat să îl opereze, deși investigațiile au arătat cât de gravă este situația. Au fost ore de rugăminți și rugăciuni, de disperare și speranțe care se năruiau. Băiatului i s-a făcut rău acasă, a fost dus cu o ambulanță la spitalul din Târgu Jiu, iar aici medicii au început investigațiile. Apoi pacientul și sora lui au fost plasați într-un salon.

Marinela Boian, sora minorului de 16 ani: Am insistat – Doamnă, nu poate să respire, nu a mâncat, e din ce în ce mai slăbit și respiră din ce în ce mai greu, faceți ceva! Au zis că nu sunt eu medic de specialitate. Și atunci copilul stând pe scaun a făcut dintr-odată o criză de epilepsie, eu am intrat în panică.

Şi medicul Valentin Neagu l-a consultat.

Marinela Boian, sora minorului de 16 ani: Domnul doctor Neagu, i-am explicat și lui ce s-a întâmplat, de când i-a venit rău, că nu poate să mănânce, că respiră greu. L-a palpat pe stomăcel și atunci a zis: Să știți că nu e de competența mea și trebuie operat urgent. I-am zis: dar faceți ceva, nu se poate să-l băgați? Nu, că nu se poate. Păi și ce e la stomac? A zis că nici el nu știe exact, că e un maț perforat, dar că nu știe ce e exact acolo.

Din cauza crizei de epilepsie și a tensiunii ridicate, copilul a fost trimis la o altă unitate medicală, unde însă medicii i-au spus că nu au ce să facă pentru că problema principală este în zona abdominală. Starea băiatului se tot agrava şi a fost dus din nou, de urgenţă, la Spitalul Judeţean, cu ambulanţa. A fost dus într-un salon și intubat. Urma să fie transferat la un spital din Craiova unde să fie operat, dar la Târgu Jiu nu s-a găsit ambulanţă pentru drum. Sora s-a rugat din nou de medic să îi opereze fratele. Fără succes.

Marinela Boian, sora minorului de 16 ani: A venit asistenta, s-a uitat la el, i-a deschis ochii, l-a strigat, eu l-am strigat și i-a pus un aparat lângă el și mi-a spus: Doamnă, e în comă! Rugați-vă ca să își revină din comă. A venit doctorul din nou acolo când a intrat în comă. A zis că el e doctor de adulți și nu de copii și dacă se întâmplă cu copilul ceva în sala de operații, pică pe el vina.

Legea însă precizează că în cazuri de urgenţă, un medic de altă specialiate poate interveni fără a atrage consecințe penale, dacă actul medical nu se soldează cu o reușită.

Legea sănătăţii: Personalul medical răspunde civil pentru prejudiciile produse în exercitarea profesiei şi atunci când îşi depăşeşte limitele competenţei, cu excepţia cazurilor de urgenţă în care nu este disponibil personal medical ce are competenţa necesară. (Sursa: Legea 95/2006)

Marinela Boian, sora minorului de 16 ani: Am intrat pe hol acolo și m-a așteptat o asistentă sau o doctoriță și se uita la mine și a spus că îi pare rău că nu au putut face nimic. Nu am înțeles, am zis, ce spuneți acolo. Atunci a zis că îi pare rău și copilul a decedat.

Ultimele intervenţii ale personalului medical din spitalul din Târgu Jiu au fost să îl resusciteze pe Andrei. Fară succes, însă.

Cătălin Crăciunescu, avocat: Responsabilizarea din punct de vedere a actului civil va fi extinsă, spital-medici. Însă medicii trebuie să plătească într-un final și trebuie să plătească sub două aspecte: încetarea raportului medical și suspendarea acestuia de urgență și să plătească această gravă eroare medicală, pentru că vorbim de un caz grav de malpraxis, cu efecte devastatoare.

Comisia de disciplină din spital care trebuie să cerceteze cazul s-a întrunit cu greu, după mai multe zile în care colegii medicului de gardă au refuzat să participe la anchetă.

Mihaela Țicleanu, purtător de cuvânt spitalul din Gorj: Comisia de cercetare disciplinară a fost constituită, membrii sunt angajați ai unității medicale. Deja au fost demarate procedurile de cercetare disciplinară. Săptămâna viitoare vor fi chemați la discuții medicii care au fost de serviciu în noaptea de 11-12 noiembrie.

După tragedia din Târgu Jiu, guvernanţii au adus clarificări legislaţiei astfel încât medicii să poată interveni la urgențe, chiar dacă sunt de altă specialitate, fără teamă că vor răspunde penal.

În situațiile de urgență care pun în pericol iminent viața pacientului cu vârsta de până la 18 ani, atunci când serviciile medicale nu pot fi acordate de medici specialiști sau primari în specialități pediatrice, iar transferul acestuia nu poate fi realizat în timp util, medicii specialiști în specialitățile corespondente specialităților pediatrice specifice patologiei pacientului nu sunt răspunzători pentru eventualele daune și prejudicii produse în exercitarea profesiunii, atunci când aceștia acționează cu bună-credință. (MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI)

The post EXCLUSIVITATE Mărturie teribilă despre moartea adolescentului din Târgu Jiu. Sora lui a povestit ce s-a întâmplat în ultimele ore de viață ale băiatului appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *