Corespondentul BBC în Rusia, Steve Rosenberg, a făcut o analiză a ultimelor evenimente din războiul din Ucraina și a încercat să răspundă la întrebarea pe care și-o pune toată lumea: “Ce va face Putin în continuare”.
A fost săptămâna în care SUA și Marea Britanie au trecut (din nou) o linie roșie stabilită de Putin, permițând Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă de acțiune, furnizate de Occident, împotriva Rusiei.
De asemenea, a fost săptămâna în care președintele Putin a amenințat, practic, Regatul Unit, America și orice altă țară care furnizează astfel de arme Ucrainei.
„Ne considerăm îndreptățiți să folosim armele noastre împotriva instalațiilor militare ale acelor țări care permit ca armele lor să fie utilizate împotriva facilităților noastre”, a declarat liderul rus într-un discurs către națiune, joi seara.
Astfel, este evident că întrebarea „Ce va face Vladimir Putin în continuare?” este una extrem de urgentă.
Acceptând escaladarea
Săptămâna aceasta, Kremlinul a acuzat Occidentul colectiv de escaladarea războiului din Ucraina.
Însă aproape trei ani de război în Ucraina au demonstrat că Vladimir Putin este cel care acceptă escaladarea ca mijloc de a-și atinge obiectivele – în acest caz, controlul asupra Ucrainei sau cel puțin o pace, în termenii Rusiei.
Invazia la scară largă a Ucrainei, decizia sa de a declara patru teritorii ucrainene parte a Rusiei, desfășurarea trupelor nord-coreene în regiunea Kursk, atacul asupra orașului ucrainean Dnipro cu o nouă rachetă hipersonică balistică cu rază medie de acțiune, urmat de amenințări la adresa Occidentului – toate acestea reprezintă momente de escaladare în acest conflict.
L-am descris odată pe Vladimir Putin ca pe o mașină fără marșarier și fără frâne, care gonește pe autostradă, cu pedala de accelerație apăsată la podea. Din ce pot vedea, puține lucruri s-au schimbat.
Nu te aștepta ca „Putinmobilul” să încetinească brusc sau să dezescaladeze acum, în fața atacurilor cu rachete cu rază lungă de acțiune asupra Rusiei. Totuși, escaladarea este o altă poveste. Aceasta este o posibilitate distinctă.
Ucraina se va pregăti pentru mai multe atacuri rusești, chiar și bombardamente mai grele.
Guvernele occidentale vor evalua nivelul amenințării în lumina avertismentelor lui Putin.
Chiar înainte de discursul liderului Kremlinului, în Occident existau temeri legate de o intensificare a războiului hibrid purtat de Rusia.
Luna trecută, șeful MI5 a avertizat că serviciile militare de informații rusești sunt implicate într-o campanie de a „crea haos pe străzile britanice și europene”. „Am văzut incendieri, sabotaje și altele”, a adăugat el.
Opțiunea nucleară
Întrebarea „Ce va face Putin în continuare?” este urmată, de obicei, de: „Ar folosi Putin o armă nucleară în războiul din Ucraina?”
Președintele rus a lăsat câteva indicii deloc subtile.
Când a anunțat începutul „operațiunii sale militare speciale” – invazia la scară largă a Ucrainei – el a emis un avertisment pentru „cei care ar fi tentați să intervină din exterior”.
„Indiferent cine încearcă să ne stea în cale sau să creeze amenințări pentru țara și poporul nostru”, a declarat liderul Kremlinului, „trebuie să știe că Rusia va răspunde imediat.
„Iar consecințele vor fi de așa natură cum nu ați mai văzut vreodată în întreaga istorie.”
Factorul Trump
Putin ar putea acționa emoțional. Totuși, este evident că resentimentele sale față de Occident îl motivează și pare hotărât să nu cedeze.
Dar știe, de asemenea, că lumea s-ar putea schimba curând radical.
În două luni, Joe Biden va părăsi funcția, iar Donald Trump va fi la Casa Albă.
Președintele ales Trump a exprimat scepticism cu privire la asistența militară a SUA pentru Ucraina și a fost extrem de critic la adresa NATO.
Toate acestea sunt, probabil, o muzică dulce pentru urechile lui Putin.
Aceasta înseamnă că, în ciuda amenințărilor și avertismentelor recente, Kremlinul ar putea decide să nu escaladeze semnificativ acum – dacă a calculat că Trump va ajuta la încheierea războiului în termeni favorabili Rusiei.
Dacă acel calcul se schimbă, și răspunsul Moscovei ar putea fi diferit.
The post Analiză BBC: După zile de escaladare, ce va face Putin în continuare? appeared first on tvrinfo.ro.