Referendum şi scrutin prezidenţial în Capitală. Alegătorii primesc 4 buletine de vot

Bucureştenii cu drept de vot sunt aşteptaţi duminică la urne pentru a pune ştampila pe unul dintre candidaţii la prezidenţiale, dar şi pentru a-şi spune părerea referitor la dezvoltarea Capitalei, la referendumul iniţiat de primarul general Nicuşor Dan.

Potrivit unei decizii a Biroului Electoral Central, alegătorii din Capitală vor vota atât la primul tur al prezidenţialelor, cât şi la referendum în aceleaşi secţii de votare, în acelaşi interval de timp, pe buletine de vot separate.

Astfel, cele aproape 1.300 de secţii din Bucureşti se vor deschide duminică, la ora 7,00, şi se vor închide la ora 21,00. Alegătorii care la ora 21,00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să îşi exercite dreptul de a alege până cel mult la ora 23,59.

CITEȘTE ȘI: Peste 18 milioane de români, aşteptaţi duminică la urne să îşi aleagă preşedintele

Bucureştenii vor primi patru buletine de vot – unul pentru prezidenţiale, cu cei 14 candidaţi intraţi în cursa electorală, şi trei cu întrebările de la referendum. Cele trei buletine de vot (câte unul pentru fiecare întrebare supusă referendumului) au patru pagini fiecare, în format A5 (o foaie A4 pliată).

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat, pe 21 octombrie, organizarea referendumului local pe data de 24 noiembrie, simultan cu primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Bucureştenii trebuie să răspundă la trei întrebări. Primele două au fost propuse de primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, şi vizează modul de împărţire a banilor între PMB şi primăriile de sector, precum şi eliberarea autorizaţiilor de construire în Bucureşti. La iniţiativa PSD, a fost adăugată, printr-un amendament, o a treia întrebare, care se referă la combaterea consumului de droguri în şcoli.

Alegătorii vor trebui să răspundă cu „DA” sau „NU” la următoarele trei întrebări:

1.  Sunteţi de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului Bucureşti şi primăriile de sector a impozitelor pe venit şi a taxelor şi impozitelor locale colectate de la bucureşteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti?

2. Sunteţi de acord ca Primarul General al Municipiului Bucureşti să emită autorizaţiile de construire pe întreg teritoriul administrativ al oraşului?

3. Sunteţi de acord ca Primăria Municipiului Bucureşti să finanţeze şi să implementeze un program de educaţie pentru sănătate şi prevenire a consumului de droguri în toate şcolile din Bucureşti?

Alegătorii pot opta să îşi exercite dreptul de vot numai pentru un singur tip de scrutin sau pentru ambele, prezenţa acestora la urne urmând a fi consemnată pe liste electorale distincte.

Vor fi asigurate urne de vot distincte pentru alegerile pentru preşedintele României şi pentru fiecare buletin de vot aferent referendumului local şi se va folosi o singură urnă specială pentru toate tipurile de alegeri şi consultări.

De asemenea, alegătorul care optează să îşi exercite dreptul de vot la referendum şi îndeplineşte condiţiile legale pentru a vota va primi, în mod obligatoriu, toate buletinele de vot aferente întrebărilor care fac obiectul referendumului, câte un exemplar din fiecare.

La referendumul local îşi pot exercita dreptul de vot alegătorii cu cetăţenie română care au domiciliul sau reşedinţa în unitatea administrativ-teritorială în care respectivul scrutin este organizat, indiferent de vechimea domiciliului sau a reşedinţei.

Alegătorul votează numai la secţia de votare unde este înscris în lista electorală permanentă. Îi este interzis alegătorului cu domiciliul sau reşedinţa în municipiul Bucureşti să îşi exercite dreptul de vot la o altă secţie de votare decât cea la care este arondat conform domiciliului sau reşedinţei.

Campania pentru referendum s-a încheiat sâmbătă, la ora 7,00.

După încheierea campaniei pentru referendumul local, continuarea propagandei electorale care se referă exclusiv şi neechivoc la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2024 nu constituie continuare a campaniei la referendumul local. În perioada cuprinsă între momentul încheierii campaniei şi până la încheierea votării, organizatorii evenimentelor de orice gen şi participanţii la acestea nu pot derula acţiuni de propagandă electorală. Este interzisă acordarea sau formularea promisiunii de acordare a unor beneficii şi recompense de orice fel pentru participarea la referendumul local, se arată într-o hotărâre a BEC.

***********************

Sâmbătă, 23 noiembrie, vor fi distribuite către preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare următoarele materiale: un exemplar al listei electorale permanente pentru referendumul local, buletinele de vot, ştampila de control, ştampilele cu menţiunea „VOTAT”, formularele pentru încheierea proceselor-verbale, formularele listei electorale suplimentare şi ale extrasului din listele electorale, formularele necesare pentru consemnarea situaţiilor semnalate de sistemul informatic pentru monitorizarea prezenţei la vot şi prevenirea votului ilegal, câte un buletin de vot care va fi afişat la sediul secţiei de votare.

În ziua premergătoare alegerilor, la sediul fiecărei secţii de votare se va afişa câte un buletin de vot pentru fiecare întrebare a referendumului, vizat şi anulat de preşedintele biroului electoral de sector. În aceeaşi zi, între orele 18,00 şi 20,00, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare va primi cererile de votare prin intermediul urnei speciale.

În termen de cel mult 24 de ore de la încheierea votării, vor fi numărate voturile şi se vor încheia procesele-verbale. Va fi înaintat Biroului Electoral al Municipiului Bucureşti dosarul conţinând procesele-verbale cu rezultatele votării, toate contestaţiile privitoare la operaţiunile biroului electoral al secţiei de votare, buletinele de vot nule şi cele contestate, dosarele cuprinzând listele electorale utilizate şi ştampila de control.

Până pe 27 noiembrie, birourile electorale de sector vor înainta procesele-verbale către Biroul Electoral Central, iar în termen de 24 de ore vor fi centralizate şi validate rezultatele referendumului.

*********************

De ce să votezi la referendum? – primarul general Nicuşor Dan, iniţiator al acestui demers, a venit cu un răspuns pe pagina sa de Facebook:

* pentru că este singura ocazie când poţi decide cu adevărat ce se întâmplă cu taxele şi impozitele pe care le plăteşti

* aşa poţi decide ca banii tăi să se materializeze în investiţii care sunt cu adevărat necesare pentru oraş

* pentru că este dreptul bucureştenilor să se pronunţe despre cum doresc să fie cheltuite taxele şi impozitele locale pe care le plătesc

* pentru că astfel banii se împart corect şi se pot face investiţii masive în ce are oraşul mai mare nevoie: reţea de termoficare, infrastructură rutieră, transport public, sănătate şi cultură

* aşa ai un cuvânt de spus referitor la blocurile care apar ca ciupercile după ploaie pe orice petic de pământ liber din Bucureşti

* aşa poţi decide dacă doreşti să ai un oraş „ca afară”, curat, modern, funcţional

* ca să poţi alege pentru copiii tăi cum doreşti să arate oraşul în care îşi vor creşte la rândul lor copiii – cu mai multe spaţii verzi, mai multe parcuri şi bulevarde aerisite

* doar împreună putem opri haosul urbanistic din Bucureşti. Se construieşte oricât, oriunde şi oricum. Din respect pentru Capitala României, pentru monumentele istorice care sunt demolate pentru a face loc unor clădiri ilegale, pentru spaţiile verzi care sunt betonate pentru a face loc unor proiecte imobiliare îndoielnice trebuie să votezi şi să alegi ce consideri că este corect

* pentru că este de datoria fiecăruia dintre noi să contribuim la combaterea consumului de droguri în rândul tinerilor

* pentru că prevenirea consumului de droguri este mai eficientă decât tratamentul, pentru că este esenţial ca în şcoli să existe programe şi iniţiative realizate de specialişti care să explice tinerilor care sunt pericolele consumului de stupefiante

* pentru că trebuie să ne protejăm copiii şi pentru că, potrivit statisticilor, consumul de droguri a atins proporţii alarmante şi în Bucureşti

CITEȘTE ȘI: BEC va prezenta duminică datele privind prezenţa alegătorilor la urne, iar luni, rezultate parţiale/finale

***********************************

Pe 18 noiembrie, Nicuşor Dan preciza că ar dori ca toate cele trei întrebări de la referendumul local să fie votate de cetăţeni. „Toate trei au fost asumate şi de mine şi de Consiliul General şi ne dorim ca toate trei să treacă. (…) Dacă trec două, acelea două vor deveni obligatorii pentru politicieni, pentru autorităţile naţionale”, afirma primarul general.

Potrivit acestuia, campania de informare pentru referendum a costat Primăria Capitalei circa 50.000 – 60.000 de euro.

Recent, tot într-o postare pe Facebook, Nicuşor Dan a prezentat, folosind o pizza, modul în care sunt împărţiţi banii între primăriile de sector şi municipalitate, arătând că o mică parte din resurse ajunge să fie alocată investiţiilor. Aflat la o masă, într-un restaurant, edilul are în faţă o pizza, din care se servesc pe rând mai multe persoane, reprezentând cele şase sectoare ale Capitalei. Într-un final, din cele două felii care i-au rămas în farfurie, mai sunt tăiate şi alte bucăţi destinate subvenţiilor pentru termoficare, transportul public, spitale, teatre şi iluminat stradal, astfel încât în cele din urmă o mică parte rămâne pentru investiţii. La final, Nicuşor Dan a achitat nota de plată.

„Banii oraşului nu sunt distribuiţi echitabil”, atrăgea el atenţia, declarând că, la momentul actual, primăriile de sector primesc mai mulţi bani decât Primăria Generală, deşi aceasta are mai multe responsabilităţi.

”Pe 24 noiembrie este important să spunem ‘DA’ în număr cât mai mare pentru a avea un oraş organizat şi dezvoltat unitar” – este mesajul lui Nicuşor Dan.

***************************

Pentru ca referendumul să fie valid, este necesară o prezenţă la urne de 30% din numărul alegătorilor.

„Noi avem un referendum cu trei întrebări, dar validitatea referendumului se va face întrebare cu întrebare. Şi atunci, pentru ca referendumul cu privire la una dintre întrebări să fie valid, trebuie să fie o prezenţă de 30% din numărul bucureştenilor înscrişi în lista electorală – adică 540.000 de oameni. Trebuie ca 25% din numărul alegătorilor înscrişi în Registrul Electoral să exprime o opţiune – adică să ia buletinul de vot şi să spună ‘Da’ sau ‘Nu’ – asta înseamnă 450.000 de oameni. Şi mai trebuie ca dintre cei care au răspuns ‘Da’ sau ‘Nu’ mai mult de jumătate să spună ‘Da’”, a explicat Nicuşor Dan.

Sursa: Agerpres

The post Referendum şi scrutin prezidenţial în Capitală. Alegătorii primesc 4 buletine de vot appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *