Într-un articol publicat duminică, Reuters a făcut o analiză a contextului economic, social și geopolitic în care se desfășoară alegerile prezidențiale din România.
Românii au început să voteze duminică, în primul tur al alegerilor prezidențiale, unde politicianul de extremă dreapta George Simion are șansa de a câștiga. Alegătorii sunt concentrați pe costurile ridicate ale vieții și pe sprijinul țării pentru Ucraina.
Sondajele de opinie arată că premierul de stânga Marcel Ciolacu, în vârstă de 56 de ani, liderul celui mai mare partid din România, Partidul Social Democrat (PSD), va ajunge în turul al doilea, programat pentru 8 decembrie, alături de George Simion, 38 de ani, liderul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), care este considerat principalul contracandidat.
Votul românilor din diaspora, care pot influența rezultatul alegerilor și unde liderul de extremă dreapta este popular, a început vineri.
Analiștii se așteaptă ca Ciolacu să câștige turul al doilea împotriva lui Simion, apelând la electoratul moderat și promovându-și experiența de a conduce România în timpul unui război în vecinătate.
Cu toate acestea, perspectiva unui tur doi între Ciolacu și Simion ar putea mobiliza electoratul de centru-dreapta în favoarea Elenei Lasconi, liderul partidului de opoziție Uniunea Salvați România (USR), clasată pe locul al treilea în sondajele de opinie, potrivit analiștilor.
Simion a prezentat acest scrutin ca fiind o alegere între o clasă politică înrădăcinată, supusă intereselor străine de la Bruxelles, și el însuși, un outsider care va apăra economia și suveranitatea României.
El se opune sprijinului militar pentru Ucraina și susține un plan de pace așa cum este propus de președintele ales al SUA, Donald Trump, pe care îl admiră. De asemenea, ar sprijini un guvern care să urmeze modelul Italiei sub conducerea Giorgiei Meloni.
România are cel mai mare procentaj din Uniunea Europeană de oameni expuși riscului de sărăcie. Guvernul de coaliție al lui Ciolacu, format din PSD și Partidul Național Liberal (PNL), a mărit salariul minim și a crescut pensiile de două ori anul acesta, dar cheltuielile bugetare ridicate au dus la deficite mari și au menținut inflația la un nivel înalt.
De la atacul Rusiei asupra Ucrainei în 2022, România a facilitat exportul a milioane de tone de cereale prin portul Constanța de la Marea Neagră și a oferit ajutor militar, inclusiv donarea unei baterii de apărare aeriană Patriot.
Președintele în exercițiu, Klaus Iohannis, în vârstă de 65 de ani, a consolidat orientarea pro-occidentală puternică a României, dar a fost acuzat că nu a făcut suficient pentru a combate corupția.
The post Reuters: Românii votează cu gândul la costurile ridicate ale vieții și la războiul din Ucraina appeared first on tvrinfo.ro.