Un nou studiu prezentat la Reuniunea anuală a Societății Radiologice din America de Nord evidențiază efectele negative pe termen scurt ale vapingului asupra sănătății vasculare, chiar și în absența nicotinei.
Cercetătorii au descoperit că utilizarea țigărilor electronice poate reduce funcția vasculară și saturația de oxigen, ceea ce poate avea implicații grave pentru sănătate.
Studiul a arătat că, imediat după utilizarea țigărilor electronice:
- Fluxul sanguin în artera femurală (responsabilă cu furnizarea de sânge oxigenat corpului inferior) s-a redus semnificativ.
- Saturația de oxigen venoasă a scăzut, indicând că plămânii utilizatorilor absorb mai puțin oxigen.
Deși vaporii nu conțin aceiași compuși cancerigeni ca fumul de țigară, aceștia includ substanțe precum:
- Plumb
- Nichel
- Formaldehidă
- glicerină
Potrivit autorului principal al studiului, Dr. Marianne Nabbout, aceste substanțe ar putea fi responsabile pentru inflamația și iritarea căilor respiratorii observate. Nabbout și colegii ei s-au uitat la ce se întâmplă cu corpurile fumătorilor de țigări, ale fumătorilor de țigări electronice și ale celor care au folosit produse fără nicotină.
Ei au înscris 31 de fumători și vapozatori cu vârste cuprinse între 21 și 49 de ani, comparându-și rezultatele cu cele ale a 10 persoane care nu au fumat și nu au vaporizat.
De fiecare dată când cineva a vaporizat sau a fumat, cercetătorii au observat o scădere semnificativă a vitezei fluxului sanguin în repaus în artera femurală, care trece de-a lungul coapsei și furnizează sânge oxigenat întregului corp inferior.
Potrivit, cnn.com, în comparație cu nefumătorii și fumătorii de țigări, persoanele care au folosit vape cu nicotină au avut cea mai semnificativă reducere a funcției vasculare. Grupul cu următoarea schimbare cea mai mare a fost cei care au folosit vape fără nicotină.
Deși cercetarea oferă o perspectivă asupra impactului imediat al vapingului, mai multe studii sunt necesare pentru a evalua consecințele pe termen lung. Dr. Albert Rizzo, de la Asociația Americană a Plămânului, a subliniat riscurile legate de inflamația persistentă, comparând efectele cu cele ale poluării aerului: Posibile creșteri ale riscului de atac de cord, accident vascular cerebral sau alte probleme vasculare.
Deși țigările electronice sunt promovate ca o alternativă „mai sigură” la fumat, acest studiu contestă această percepție.
Autoritățile precum FDA (Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA) analizează în prezent mii de cereri pentru autorizarea acestor produse, în timp ce comunitatea științifică atrage atenția asupra efectelor nocive dovedite.
The post Utilizarea țigărilor electronice poate reduce funcția vasculară și saturația de oxigen, ceea ce poate avea implicații grave pentru sănătate appeared first on tvrinfo.ro.