Un secret care nu mai e chiar un secret: mulți oameni urinează la duș. Poate că faci parte din categoria celor care nu sunt deranjați de acest lucru, având în vedere că totul ajunge în aceeași scurgere sau poate crezi că este un obicei lipsit de igienă.
Când vine vorba de a urina la duș, urologii consideră că, în general, este sigur atât pentru bărbați, cât și pentru femei. „Nu există dezavantaje, iar pentru unii oameni este pur și simplu convenabil”, a declarat, pentru CNN, Dr. Karyn Eilber, profesor de urologie la Cedars-Sinai din Los Angeles.
„Este mai mult o preferință personală; unii oameni nu vor să asocieze locul unde se spală cu locul unde elimină urina”, a adăugat ea.
Potrivit urologilor, urinarea la duș este puțin probabil să provoace probleme de sănătate sau să înfunde scurgerea. Totuși, există situații în care utilizarea dușului pe post de toaletă improvizată ar putea să nu fie o idee bună.
Efectul asupra mușchilor planșeului pelvin
Un argument comun împotriva urinării în picioare, mai ales pentru femei, este că această poziție nu permite mușchilor planșeului pelvin să se relaxeze complet, ceea ce duce la forțarea eliminării urinei și la golirea incompletă a vezicii urinare. Totuși, Dr. David Shusterman, urolog și medic-șef la Modern Urologist din New York, spune că această afirmație nu este adevărată.
Mușchii care controlează fluxul de urină din vezică se numesc sfincteri urinari. Unul este situat la baza vezicii urinare, iar altul în apropierea planșeului pelvin. Dr. Shusterman explică faptul că mușchii planșeului pelvin pot slăbi dacă urinezi forțat. Această tensiune strânge sfincterele și pune presiune suplimentară pe mușchii pelvini și pe vezică, făcând urinarea mai dificilă.
Puteți evita această tensiune urinând în duș. „Într-un duș cald, este foarte ușor să relaxați sfincterul și să lăsați urina să curgă. Contrar afirmațiilor conform cărora urinarea la duș ar fi nesănătoasă, eu cred că este chiar sănătoasă”, spune Shusterman..
Urinarea și infecțiile
Dr. Eilber spune că urina se contaminează cu bacterii doar în cazul unei infecții, cum ar fi o infecție urinară (ITU). Totuși, ea menționează că nu ar trebui să vă faceți griji cu privire la contractarea unei infecții dacă cineva cu ITU urinează într-un duș public, deoarece apa de la duș spală urina. „M-aș îngrijora mai mult de mucegaiul sau ciupercile pe care le călcați, decât de cineva care urinează,” a spus ea.
Un aspect important este însă ca bacteriile să nu rămână prinse pe piele în timpul urinării. Dr. Shusterman explică faptul că bărbații care au prepuț trebuie să îl retragă înainte de a urina, pentru a evita acumularea urinei sub piele, ceea ce poate crea un mediu propice pentru ciuperci. Femeile ar trebui să își deschidă labiile pentru a evita ca bacteriile din urina contaminată să ajungă în vagin. Dușul ajută la spălarea reziduurilor de urină, notează el.
Risc scăzut de infecții ale pielii
Deoarece dușurile spală urina, Dr. Eilber spune că, în general, este în regulă ca aceasta să ajungă pe picioare sau pe tălpi. Totuși, dacă urina contaminată ajunge pe o rană deschisă, există un risc scăzut de infecție.
Urina este hrană pentru bacterii și ciuperci, explică Dr. Shusterman. Când aceasta ajunge pe o rană deschisă, poate încetini vindecarea, deoarece bacteriile primesc nutrienți pentru a se dezvolta. El recomandă utilizarea unui pansament umed pentru a menține rana curată și uscată.
Legătura dintre sunetul apei și nevoia de a urina
Dacă urinați constant la duș, există riscul de a dezvolta o asociere psihologică între sunetul apei curgătoare și nevoia de a urina, spune Dr. Shusterman. Creierul poate învăța să relaxeze vezica și sfincterul la auzul acestui sunet, ceea ce poate duce la scurgeri involuntare de urină.
Dr. Eilber subliniază că această asociere nu reprezintă o problemă majoră pentru majoritatea oamenilor, deoarece aceștia urinează la duș doar pentru că este convenabil. Totuși, pentru cei cu vezică hiperactivă, zgomotul apei poate declanșa pierderi involuntare de urină.
Pentru a elimina această asociere, Dr. Eilber recomandă să urinați înainte de a porni dușul. Dacă aveți dificultăți la urinare atunci când auziți apa curgând, Dr. Shusterman sugerează să consultați un medic pentru a verifica eventualele probleme de incontinență urinară.
Evitați urinarea în cadă și jacuzzi
Dacă urinarea la duș nu este o problemă, acest lucru nu se aplică pentru cada de baie sau jacuzzi. Apa caldă și stagnantă reprezintă un mediu ideal pentru dezvoltarea bacteriilor și ciupercilor. Urinarea în cadă agravează această problemă, oferind bacteriilor resurse suplimentare pentru a se dezvolta.
„Urina este un produs de deșeu pentru noi, dar pentru bacterii și ciuperci este hrană,” adaugă Dr. Shusterman. El recomandă să urinați după baie, pentru a reduce riscul de infecții.
Concluzie
În final, locul în care alegeți să urinați este mai puțin important decât momentul. Dr. Shusterman spune că ar trebui să urinați întotdeauna cu vezica plină — între 400 și 600 mililitri de urină.
The post Urinatul în duș. Urologii explică beneficiile și riscurile appeared first on tvrinfo.ro.