Rusia ar putea lovi „centrele decizionale” din Kiev, ameninţă Putin

Rusia selectează ţinte în Ucraina care ar putea include şi „centre decizionale” din Kiev, ca ripostă la loviturile ucrainene cu arme occidentale asupra teritoriului rus, a declarat joi preşedintele Vladimir Putin în cadrul reuniunii alianţei de securitate regională, Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) de la Astana, capitala Kazahstanului, potrivit Reuters.

Atacurile ruseşti nu au lovit până acum clădiri guvernamentale în capitala ucraineană. Kievul este puternic protejat de sisteme de apărare antiaeriană, însă Putin susţine că racheta hipersonică Oreşnik a Rusiei, pe care a lansat-o pentru prima dată asupra unei uzine constructoare de rachete din Dnipro (centru) săptămâna trecută, nu poate fi interceptată.

„Desigur, vom răspunde atacurilor efectuate asupra teritoriului rus cu rachete cu rază lungă de acţiune fabricate în Occident, aşa cum s-a spus deja, inclusiv prin posibila continuare a testării Oreşnik în condiţii de luptă, aşa cum s-a făcut la 21 noiembrie”, a declarat Putin.

„În prezent, Ministerul Apărării şi Statul Major selectează ţinte de lovit pe teritoriul ucrainean. Acestea ar putea fi instalaţii militare, întreprinderi de apărare şi industriale sau centre decizionale din Kiev”, a spus el.

Rusia susţine că Ucraina a lansat pentru prima dată rachete balistice ATACMS americane în vestul Rusiei pe 19 noiembrie, ceea ce a determinat-o să răspundă două zile mai târziu prin lansarea rachetei Oreşnik, o nouă rachetă cu rază intermediară de acţiune, asupra oraşului ucrainean Dnipro.

De atunci, Rusia susţine că Ucraina a lansat mai multe ATACMS în regiunea sa vestică Kursk în 23 şi 25 noiembrie.

Putin a declarat că producţia Rusiei de sisteme avansate de rachete o depăşeşte de 10 ori pe cea a alianţei militare NATO şi că Moscova intenţionează să o crească şi mai mult.

El a lăudat Oreşnik – despre care mulţi experţi occidentali afirmă că este o variantă adaptată a rachetei balistice intercontinentale experimentale Rubej la lovituri cu rază medie, susţinând că o lovitură masivă cu o astfel de rachetă hipersonică echivalează cu un atac nuclear, notează ziarul rusesc Kommersant.

„Potrivit experţilor militari şi tehnici, în cazul utilizării masive în grup a unor astfel de rachete, adică o lovitură cu un mănunchi de Oreşnik, puterea acestei lovituri este comparabilă cu utilizarea armei nucleare”, a declarat Putin în faţa omologilor săi din OTSC, care grupează Rusia, Belarus, Armenia, Kazahstan, Kîrgîzstan şi Tadjikistan, care are loc la Astana.

Putin a anunţat că Rusia a început deja producţia în serie a acestei rachete, dezvăluind unele caracteristici ale ei. Potrivit lui, tot ce se află în epicentrul exploziei provocate de atacul cu această armă „se transformă, de fapt, în pulbere”. El susţine că Oreşnik poate lovi chiar şi obiective extrem de protejate situate la adâncimi mari, conform ziarului citat.

Putin a reiterat că viteza rachetei (2,5-3 kilometri pe secundă) o face nedetectabilă de către bateriile antirachetă inamice, dar a insistat că nu este o armă de distrugere în masă, deoarece este mult mai precisă.

Rusia, a declarat el, s-a văzut „obligată” să testeze noua rachetă în condiţii de luptă „ca răspuns la atacurile cu arme occidentale pe teritoriul regiunilor Briansk şi Kursk”, de la frontiera cu Ucraina, referindu-se la atacurile cu rachete ATACMS americane şi Storm Shadow britanice care au lovit infrastructura militară rusă în mai multe rânduri în ultimele zece zile.

„În pofida avertismentelor noastre cu privire la pericolul unei escaladări a conflictului, au avut loc atacuri împotriva teritoriului nostru”, a declarat preşedintele rus, afirmând că Rusia a avertizat în repetate rânduri că atacurile cu arme occidentale cu rază lungă de acţiune ar însemna „implicarea directă” a ţărilor NATO în conflictul armat din Ucraina, „deoarece utilizarea unor astfel de arme fără participarea directă a personalului militar şi a specialiştilor din ţările NATO este pur şi simplu imposibilă”.

El a dat asigurări că Rusia deţine mai multe sisteme similare Oreşnik, „pregătite” pentru a fi utilizate în condiţii de luptă.

Preşedintele rus a declarat joi că ultimul atac masiv asupra Ucrainei în noaptea de miercuri spre joi cu 90 de rachete şi 100 de drone a fost un răspuns la utilizarea de arme occidentale cu rază lungă de acţiune împotriva teritoriului rus, cu toate că rachetele americane ATACMS pe care Moscova le impută au o rază de acţiune de 300 de kilometri.

„Noaptea trecută, noi am efectuat un atac combinat cu 90 de rachete şi 100 de drone. 117 ţinte au fost lovite”, a afirmat liderul de la Kremlin, care şi-a trimis trupele cu aproape trei ani în urmă în Ucraina vecină într-o agresiune neprovocată, nelegitimă şi nejustificată, prima de acest tip în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.

sursa Agerpres

The post Rusia ar putea lovi „centrele decizionale” din Kiev, ameninţă Putin appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *