Israelul şi Hezbollahul se acuză reciproc de încălcarea acordului de încetare a focului

Armata israeliană şi gruparea şiită libaneză Hezbollah, aliniată cu Iranul, s-au acuzat reciproc joi de încălcarea acordului de încetare a focului, la doar o zi după intrarea în vigoare a armistiţiului, informează vineri dpa.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat joi la postul de televiziune Channel 14 că a instruit armata să se pregătească pentru un „război intens” în cazul în care acordul de încetare a focului este încălcat, fără a specifica ce ar putea constitui o încălcare.

De la intrarea sa în vigoare, miercuri dimineaţă, operaţiunile pe scară largă între Israel şi Hezbollah au încetat. Cu toate acestea, armata israeliană a raportat mai multe incidente de atunci şi spune că ia măsuri împotriva luptătorilor Hezbollah din cauza încălcării acordului.

Între timp, şi armata libaneză acuză armata israeliană de încălcarea acordului. Israelul „a încălcat acordul de mai multe ori prin încălcări aeriene şi prin ţintirea teritoriului libanez cu diverse arme”, se arată într-un comunicat pe platforma de socializare X.

Armata libaneză, care joacă un rol cheie în supravegherea implementării acordului, nu este parte activă în conflictul dintre Israel şi Hezbollah.

Într-un incident, armata israeliană a spus că o aeronavă a atacat un depozit de arme aparţinând Hezbollah după ce „a fost identificată o activitate teroristă într-o facilitate folosită de Hezbollah pentru a depozita rachete cu rază medie” de acţiune.

Potrivit informaţiilor apărute în presa israeliană, acesta a fost al doilea atac aerian israelian în Liban de la începutul aplicării armistiţiului.

Un oficial militar israelian a comentat incidentele, descriindu-le drept „evenimente izolate”, tipice pentru primele ore sau zile ce urmează implementării unui astfel de acord.

Acordul minuţios negociat prevede că Hezbollah trebuie să se retragă dincolo de râul Litani, la aproximativ 30 de kilometri nord de graniţa cu Israel, în conformitate cu Rezoluţia 1701 a Consiliului de Securitate al ONU. Această rezoluţie a marcat sfârşitul războiului din Liban din 2006, dar nu a fost niciodată implementată pe deplin.

Trupele terestre ale Israelului urmează să se retragă treptat din Liban în următoarele 60 de zile, dar armata israeliană afirmă că încă acţionează împotriva membrilor Hezbollah care încalcă acordul.

Anterior, agenţia de presă de stat libaneză NNA a raportat că cel puţin două persoane au fost rănite după ce armata israeliană a tras asupra satelor din apropierea graniţei din sud-estul Libanului.

Într-un comunicat, armata israeliană a afirmat că mai mulţi luptători suspectaţi ca aparţinând Hezbollah au sosit cu vehicule în mai multe părţi din sudul Libanului, încălcând termenii acordului.

Armata israeliană a anunţat, de asemenea, o nouă interdicţie circulaţie pe timp de noapte în sudul Libanului, un purtător de cuvânt afirmând că accesul în zonele de frontieră de la sud de râul Litani a fost interzis de joi, ora 17:00 (15:00 GMT), până vineri la ora 7:00.

Armistiţiul de 60 de zile menit să pună capăt luptei dintre Israel şi Hezbollah a fost salutată în întreaga lume, în special în Liban, unde sute de mii de persoane au fost strămutate şi alte mii au fost ucise în luptele care au urmat invaziei terestre realizată de forţele Israelului la sfârşitul lunii septembrie.

Pe lângă obstacolele întâmpinate în sudul Libanului, Hezbollah a pierdut mai mulţi comandanţi de vârf în atacuri aeriene israeliene ţintite asupra capitalei Beirut, inclusiv pe liderul său, Hassan Nasrallah.

Într-o scrisoare adresată joi succesorului lui Nasrallah, Naim Qassem, liderul Gardienilor Revoluţiei din Iran a spus că încetarea focului este o „victorie pentru Hezbollah” şi o „înfrângere strategică şi umilitoare” pentru Israel.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell a cerut Israelului şi miliţiei libaneze Hezbollah să adere la acordul de încetare a focului convenit. „Acum este esenţial ca încetarea focului să se menţină aşa cum s-a convenit, pentru a garanta siguranţa populaţiei atât din Liban, cât şi din Israel, şi pentru a permite persoanelor strămutate intern de ambele părţi ale graniţei să se întoarcă la casele lor”, se arată într-o declaraţie făcută joi de Josep Borrell.

Oficialul european a cerut, de asemenea, ca suveranitatea ambelor state să fie pe deplin respectată şi ca atacurile transfrontaliere să înceteze. A solicitat, de asemenea, actorilor regionali şi internaţionali să sprijine activ acordul de încetare a focului. Totodată, a asigurat Libanul că Uniunea Europeană va continua să acorde ajutor umanitar şi va sprijini eforturile de reconstrucţie a ţării. Preluare: Agerpres

The post Israelul şi Hezbollahul se acuză reciproc de încălcarea acordului de încetare a focului appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *