România se confruntă, în premieră, cu posibilă repetare a alegerilor prezidenţiale în cazul în care CCR constată că s-au comis fraude în procesul electoral. Preşedintele Autorității Electorale Permanente spune că, în cazul anulării primului tur de scrutin, procesul electoral va fi reluat, cel mai probabil pe 15 şi 29 decembrie. În această situaţie, însă, lucrurile s-ar complica. Mandatul actualului preşedinte Klaus Iohannis încetează pe 21 decembrie, iar legile nu prevăd decât situaţia înlocuirii unui preşedinte, nu și substituirea.
Potrivit legii pentru alegerea Preşedintelui României, Curtea Constituţionala anulează alegerile în cazul în care votarea şi stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaţilor care pot participa la al doilea tur. În această situaţie, Curtea dispune repetarea turului de scrutin în a două duminică de la dată anulării alegerilor.
Toni Greblă, preşedinte AEP, preluare Radio România Actualităţi: Dacă există probe certe că ordinea a fost influențată de modul cum s-a desfășurat votarea sau cum s-au numărat voturile și poate să dispună invalidarea scrutinului din 24 noiembrie sau poate să constate că există unele diferențe, cum poate să fie și firesc, dar că acestea nu au influențat major rezultatul final și să valideze primul tur de scrutin. Deci, o diferență care schimbă ordinea competitorilor politici, adică cel de pe locul unu trece pe locul șapte și cel de pe locul șase ar trece pe locul doi.
Situaţia se complică însă după 21 decembrie când mandatul preşedintelui Klaus Iohannis încetează.
Toni Greblă, preşedinte AEP, preluare Radio România Actualităţi: Unele județe vor termină chiar în cursul zilei de astăzi renumărarea voturilor și să fie comunicat rezultatul cât mai repede posibil la Curtea Constituțională, pentru că această să poată să ia decizia de validare a alegerilor sau de invalidare a scrutinului din 24 noiembrie și de organizare a unui prim tur de scrutin pentru alegerea președintelui în 15 decembrie, al doilea tur urmând să se desfășoare în 29 decembrie.
Petre Lăzăroiu, fost judecător CCR: Acum că se va întârzia câteva zile, nu cred că este un motiv să punem o întreagă mașinărie în mișcare. Întrebare: Dar există această formă reglementată legal? Nu, nu, v-am zis că Nu. Legea nu a prevăzut, nici nu s-a gândit nimeni că alegerile vor fi atât de mult duse încolo încât să nu mai avem preşedinte şI să vedem ce facem.
Constituţia şi legile în vigoare NU prevăd nicio situaţie de substituire a preşedintelui, ci doar de înlocuire şi, în cazuri excepţionale de prelungire a mandatului, cum ar fi starea de urgenţă sau de război.
The post Controversa reluării alegerilor prezidențiale: Cine va fi președinte după 21 decembrie appeared first on tvrinfo.ro.