Polonia se confruntă cu o înmulţire alarmantă a cazurilor de tuse convulsivă

Polonia se confruntă cu o creştere alarmantă a cazurilor de tuse convulsivă. Autorităţile au anunţat că în ultimele săptămâni s-au înregistrat 5 mii de cazuri. Asta în timp ce anul trecut, în 12 luni, s-au înregistrat doar 900 de îmbolnăviri.

Medicii polonezi atrag atenţia că Bordettella Pertussis, numită popular ‘tuse convulsivă’, este o infecţie bacteriană a tractului respirator foarte contagioasă. Este periculoasă mai ales pentru copii şi bătrâni, iar medicii recomandă vaccinarea.

Pertusis este o boală foarte contagioasă care afectează doar oamenii. Bacteria se transmite ușor de la o persoană la alta prin tuse, strănut sau dacă petreci mult timp în apropierea persoanei infectate. Majoritatea sugarilor se îmbolnăvesc de la fratii mai mari, părinți sau îngrijitori care nu știu că au boala.

Persoanele infectate sunt înalt contagioase timp de 2 săptămâni de la debutul tusei. Antibioticele pot să reducă perioada de contagiozitate.

Vaccinarea este cea mai eficientă metodă pentru prevenția bolii, însă nu este 100% eficientă. Când bacteria circulă în comunitate, există posibilitatea ca o persoană vaccinată, indiferent de vârsta pe care o are, să facă boala. Dacă persoanele vaccinate se îmbolnăvesc, infecția nu este atât de severă ca în cazul în care nu ar fi vaccinate.

Simptome

Tusea convulsiva poate provoca imbolnavire severa la sugari, copii, adolescenti si adulti. Simptomele apar in interval de 5-10 zile de la infectare. Uneori, simptomele nu apar decat dupa 3 saptamani.

Simptome timpurii

Boala debutează de obicei cu simptome similare răcelii și pot înclude tuse ușoară sau febră. La sugari, tusea poate fi redusă sau poate să nu fie prezentă. Sugarii pot dezvolta apnee (pauze în respirație). Boala este extrem de periculoasă pentru sugari – jumătate dintre cei sub 1 an care fac boala au nevoie de îngrijire medicală în spital.

Simptomele timpurii pot să dureze 1-2 săptămâni. Acestea pot fi:

  • Rinoree
  • Subfebrilitate (în general, pe toată durata bolii)
  • Tuse ocazională, ușoară
  • Apnee – pauze în respirație (la sugari)

În stadiile timpurii, boala este similară răcelii comune. Adeseori, medicii nu o diagnostichează decât în stadiul în care apar simptome mai severe.

Simptome târzii

La 1-2 săptămâni de la progresul bolii, apar simptomele clasice. Acestea pot să includă:

  • Accese de tuse rapidă, care se termină cu inspiratie cu un sunet înalt și gros
  • Vărsături în timpul episoadelor de tuse sau după încheierea acestora
  • Oboseala extremă după episoadele de tuse paroxistică

The post Polonia se confruntă cu o înmulţire alarmantă a cazurilor de tuse convulsivă appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *