Formule pentru o nouă majoritate parlamentară. Analist: E foarte greu să fie un Guvern fără PSD, am intra într-o zonă de instabilitate

Analiştii politici consideră că noua configuraţie a Parlamentului, fragmentată de cele şapte partide care au trecut pragul electoral, face complicată formarea unei coaliţii de guvernare, iar o perioadă de instabilitate politică nu este exclusă. Polul de extremă dreapta obţine o consistenţă fără precedent în ultimii ani în legislativ, dar şi partidele proeuropene se pot coaliza ca să dea o majoritate în Parlament și să formeze Guvernul. Un rol important îl va avea şi viitorul preşedinte al ţării.

În opinia analiștilor politici, PSD, PNL, USR și UDMR ar putea începe negocierile pentru formarea unei coaliții proeuropeane. Scenariul, posibil matematic pe hârtie, poate fi pus în practică, susțin analiștii, doar în cazul în care candidata USR Elena Lasconi devine președintele României. Iar în acest moment ea are sutinerea doar a două partide, cel pe care îl conduce și al PNL.

Sergiu Mișcoiu: Dacă actuala configurație se păstrează, în condițiile în care avem o fragmentare fară precedent în Parlament, singura soluție de guvernare pare începerea imediată a unor negocieri între PSD, PNL, USR și UDMR și așa majoritatea lor va fi asemănătoare ba chiar mai mică decat majoritatea PNL-PSD din Parlamentul care își va încheia mandatul. Deci nu va fi o coaliție așa de mare, zdrobitoare, foarte puțin probabil să atingă două treimi la redistribuire și se poate discuta de un prim-ministru care să nu aparțină niciunuia dintre cele patru partide, dar totul depinde de persoana care va ajunge să ocupe funcția cea mai importantă în stat.

Până acum PSD și UDMR nu au stabilit pe cine susțin în turul al doilea al prezidențialelor, pe candidata USR Elena Lasconi sau pe independentul Călin Georgescu.

Cristian Pîrvulescu: Nu putem anticipa acum, din cifrele pe care le avem 32 versus 68 ceea ce înseamnă că se poate forma un guvern care să mențină linia proeuropeană cu riscul de a vedea crescând și mai mult extrema dreaptă în Parlament. Rezerva electorală a lui Lasconi este foarte mică, totul depinde de PSD, nu doar de linia pe care PSD o va trasa astăzi, ci de modul în care se vor comporta alegătorii PSD care de multe ori sunt foarte apropiați ideologic de alegătorii de extrema dreaptă deci vor fi mai tentați să voteze cu Georgescu, situația politică va fi foarte complicată, cel mai probabil la început va fi instabilitate.

Analiștii se așteaptă ca partidele proeuropene să negocieze o structură functioala, în jurul PSD.

Adrian Zăbavă: Există câteva posibilități, PSD face jocurile, e foarte greu să fie un Guvern fară PSD, am intra într-o zonă de instabilitate, e greu de găsit o varinta fără PSD. În următorii patru ani PSD are și posibilitatea să creeze o majoritate cu formațiuni suveraniste, o legislatură e lungă și e timp să vedem schimbări pe care acum nu le anticipam.

Luat în calcul ca posibilă variantă de salvare, Guvernul de specialiști, susținut de o largă majoritate în Parlament nu pare a fi o formulă sigură pe termen lung, susțin analiștii politici. Aceștia atenționează că doar un Executiv asumat și format din partidele parlamenatre poate să își asume reformele statului.

The post Formule pentru o nouă majoritate parlamentară. Analist: E foarte greu să fie un Guvern fără PSD, am intra într-o zonă de instabilitate appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *