Scena politică, în fierbere după alegerile generale. Discuții pentru majoritatea parlamentară și noul Guvern

Scena politică e în fierbere după alegerile generale. Elena Lasconi s-a întâlnit cu Marcel Ciolacu pentru a negocia prezența USR în viitoarea coaliție, deși social-democrații încă nu au anunțat pe cine susțin la prezidențiale. Liberalii și UDMR spun o susțin pe Elena Lasconi și văd guvernarea împreună cu USR. Pe de altă parte, mai puțin optimiști în privința guvernării, AUR încearcă să creeze o amplă mișcare suveranistă.

Președinta USR, finalistă în cursa pentru Cotroceni, s-a întâlnit față în față marți după amiaza cu liderul partidului cu cel mai numeros electorat din România. Elena Lasconi și Marcel Ciolacu au anunțat că discuțiile vor fi legate exclusiv despre un posibil plan de formare a unei majorități parlamentare, la care să se alăture și USR pentru o stabilitate și mai mare.

Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD:  „A face un guvern de un asemenea tip de dimensiune sau cu o asemenea componență ar însemna ca opoziția să rămână integral în mâna celor din blocul, să-i spunem, suveranist. Iar acest lucru nu este sănătos deloc pentru democrație. Probabil că cineva va trebui să-și asume dintre partidele pre-europene rolul de partid de opoziție.  Cel mai important lucru care trebuie făcut acum  și pentru care domnul Ciolacu are mandat de la conducerea partidului este negocierea majorităților din Parlament. Urmând ca, ulterior, să se discute după alegerile prezidențiale  despre ceea ce se poate constitui ca majoritate la nivel guvernamental.”

Lucian Romaşcanu: Fără PSD este foarte greu să se construiască un guvern

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, a declarat că marţi va exista o întâlnire între Marcel Ciolacu şi Elena Lasconi, pentru a discuta în primul rând despre o majoritate în Parlament. Totodată, purtătorul de cuvânt al PSD a declarat că nu ştie să fi existat un contact între social-democraţi şi candidatul independent la alegerile prezidenţiale, Călin Georgescu. Social-democratul a răspuns și la alte întrebări ale jurnaliștilor.

Miza acestor discuții e foarte importantă, spun reprezentanții USR, care insistă cât de important e ca PSD să o susțină pe candidata lor. În mandatul dat de partid pentru această întâlnire nu există o linie roșie, declară liderii.

Dominic Fritz, vicepreședinte USR: „Miza e să găsim o soluție pentru ca Elena Lasconi să câștige alegerile prezidențiale duminică și să ținem România pe o cale pro-europeană și să ne asigurăm că această țară va avea o guvernare care poate răspunde la așteptările românilor. PSD, dincolo de toate toate diferențele uriașe politice, este un partid care în ultimii ani a fost ferm pe drum pro-european transatlanatic. Nu mergem în aceste discuții cu linii roșii.”

Conducerea interimară a liberalilor și-a exprimat din nou susținerea pentru Elena Lasconi, așa cum a făcut de altfel și UDMR. Liberalii nu văd altă soluție în afara unei coaliții a forțelor proeuropene.

Ilie Bolojan, președinte interimar PNL: „PNL va susține formarea unei coaliții cu forțele politic democratice pentru o majoritate parlamentară: PSD, UDMR, USR și minorități.”

PNL reconfirmă sprijinul pentru Elena Lasconi. Bolojan: PNL va susţine formarea unei coaliţii cu forţele democratice

Conducerea PNL a reconfirmat, marţi, sprijinul pentru Elena Lasconi al turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, a informat preşedintele interimar al partidului, Ilie Bolojan. De asemenea, acesta a mai transmis că PNL susţine formarea unei coaliţii cu forţele democratice – PSD, UDMR, USR şi grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.

Toate cele trei partide care se declară împotriva actualei clase politice intrate în Parlament au declarat că-l susțin pe Călin Georgescu la prezidențiale.

Întrucât se prefigurează o coaliție care să-i lase în opoziție, AUR caută să-și întărească poziția obținută la alegerile parlamentare și anunță un dialog cu parteneri din societatea civilă și partide de orientare similară.

George Simion, președinte AUR: „Mineri, revoluționari, fermieri, transportatori. Trebuie să închegăm o mișcare de masă ca polul suveranist și românii să fie reprezentați. PSD-ul cu președinte demisionar mi se pare că nu este o variantă. Doamna Lasconi a anunțat coaliția ei.”

Majoritatea în Parlament se obține cu 234 de voturi, dar numărul exact de mandate pentru fiecare partid nu a fost încă stabilit. Cu aproape 33% din numărul de parlamentari, partidele suveraniste nu pot forma o majoritate.

The post Scena politică, în fierbere după alegerile generale. Discuții pentru majoritatea parlamentară și noul Guvern appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *