Numărul donatorilor de organe a scăzut, în nord-estul ţării

Speranțe tot mai puține pentru pacienții care așteaptă să fie salvați printr-un transplant. Numărul donatorilor a scăzut, deoarece aparținătorii nu-și dau acordul pentru prelevarea organelor. Se întâmplă la Iaşi, unde, din cei 25 de potenţiali donatori de anul acesta, în doar 9 cazuri s-a putut face intervenția salvatoare. Specialiştii propun un schimb de bune practici cu spitalele din Transilvania, unde rata de acceptare a prelevării este mult mai bună ca în restul ţării.

Ultima prelevare de organe făcută în Iași, în urmă cu câteva zile, a fost doar a 9-a din acest an.

Specialiştii trag un semnal de alarmă şi spun că multe spitale mari din județele Moldovei nu au avut niciun donator în moarte cerebrală, deşi dispun de toate dotările necesare pentru astfel de intervenţii.

Principalul motiv pentru refuzul familiei celor în stare gravă de a aproba donarea oraganelor sănătoase este de natură religioasă.

Dacă în spitalele din Transilvania se realizează, în medie, o prelevare pe săptămână, în nord-estul țării media este de cel mult o recoltare pe lună.

Când se ajunge în faţa unei astfel de decizii, tot mai puțini aparținători își dau acordul.

Anul trecut, în toată ţara, s-au făcut 318 transplanturi. Din cele aproape 40 de spitale acreditate să preleveze organe, doar 10 reuşesc să-i convingă pe aparținători.

Spania, Franța, Italia sau Suedia au o rată de transplanturi de aproape 10 ori mai mare decât a României.

Aproape 11 mii de români sunt, în acest moment, pe lista de așteptare pentru un transplant.

The post Numărul donatorilor de organe a scăzut, în nord-estul ţării appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *