Eolienele și fotovoltaicele spulberă dreptul de proprietate

Eolienele și fotovoltaicele spulberă dreptul de proprietate

Guvernul a decis să modifice legislația privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, pentru a transpune noile directive ale Comisiei Europene.

Una dintre cele mai periculoase schimbări este dispariția dreptului de proprietate atunci când se confruntă cu intenția de a se construi capacități de energie regenerabilă și de stocare, invocându-se interesul public superior.

Mai mult, se consideră că fotovoltaicele, eolienele și bateriile sunt în serviciul sănătății și siguranței publice, acestea primind și permisiunea de a distruge specii și a degrada mediul.

Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 163/2022 pentru completarea cadrului legal de promovare a utilizării energiei din surse regenerabile va fi aproape complet modificată, pentru a transpune directivele venite de la Comisia Europeană.

Printre modificări se numără și instituirea termenului de 21 februarie 2026 până la care Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei se va asigura că, în cadrul procedurii de acordare a autorizațiilor, planificarea, construcția și exploatarea centralelor producătoare de energie din surse regenerabile, racordarea unor astfel de structuri la rețea, rețeaua aferentă în sine și activele de stocare sunt considerate de interes public superior și că sunt în serviciul sănătății și siguranței publice, atunci când se pun în balanță interese juridice în cazuri individuale, conform national.ro.

Totodată, autoritățile sunt obligate să întocmească pe întreg teritoriul țării planuri de desemnare a zonelor pretabile accelerării proiectelor privind energia din surse regenerabile, în care se va asigura participarea publicului, în special a publicului afectat sau care ar putea fi afectat de desemnarea acestor tipuri de zone.

”Autoritățile administrației publice locale promovează acceptarea publică a proiectelor privind energia din surse regenerabile prin participarea directă și indirectă a comunităților locale la proiectele respective”, se arată într-un proiect de act normativ elaborat de Ministerul Energiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *