Mesele de sărbători, mai scumpe decât în anii trecuți

Românii se pregătesc de sărbători cu planuri pentru mese festive, care vor costa simțitor mai mult anul acesta. În condițiile în care am avut parte de scumpiri repetate pe parcursul anului și o inflație care ne plasează în top între țările Uniunii Europene, acest Crăciun va scoate mai mulți bani din buzunarele românilor sau va micșora porțiile de pe mese. Mulți spun că scumpirile nu se resimt atât de mult la carnea de porc, cât la celelalte alimente dorite, cum ar fi legume prospete, fructe, ouă sau preparate dulci.

În cea mai mare piață din Timișoara, kilogramul de carne de porc se vinde, în medie, cu 30 de lei, în funcție de tipul ales: cotlet, ceafă, pulpă sau piept de porc. Jumările și șoriciul sunt deja la capitolul delicatese, având în vedere că prețul unui kilogram este între 60 și 70 de lei. Iar lista cu alimente de bază care s-au scumpit poate continua.

Cu tot cu scumpirile de anul acesta, în casa românului parcă nu e sărbătoare dacă nu se găsește măcar strictul necesar pe masa de Crăciun sau de Anul Nou.

Potrivit ultimelor date publicate de INS, mărfurile alimentare s-au scumpit în noiembrie 2024 cu peste 5% față de aceeași lună a anului 2023 și, dacă e să comparăm luna octombrie cu luna noiembrie anul acesta, creșterea a fost cu 0,19 procente.

Cele mai mari majorări s-au simțit la fructele proaspete, care au crescut cu peste 6,5 % în luna noiembrie față de luna octombrie 2024. În luna noiembrie, legumele şi conservele de legume au fost cu peste 14 procente mai scumpe decât în aceeași perioadă a anului trecut. În schimb, au scăzut prețurile la unt, mălai și faină.

The post Mesele de sărbători, mai scumpe decât în anii trecuți appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *