Atelierele de meșterit dezvoltă motricitatea și au efect terapeutic

Într-o epocă în care tehnologia ne-a făcut să punem preț pe comoditate și să devenim dependenți de gadgeturi, orice lucru manual, precum gătitul, cusutul sau lemnăritul, sunt o raritate pentru mulți dintre noi. Așa că atelierele de meşterit sunt mai mult decât binevenite: nu doar ne dezvoltă motricitatea, ci sunt relaxante, au puternic efect terapeutic și reduc anxietatea și nivelul de stres.

Mara are 8 ani şi în zilele libere învaţă să lucreze în lemn, la un atelier din Bistrița. Aici îi sunt puse la dispoziție diferite unelte și mostre de lemn. Ascultă cu atenție toate explicațiile meșterului și învață cum să mânuiasca rindeaua sau şmirghelul.

Mara Popovici: Mie îmi place pentru că mă relaxează. Se vede că în spatele obiectelor este depusă multă muncă, mult efort.

Oana Popovici, mama Marei: Văd că îi place mirosul lemnului, ca și nouă, își dezvoltă motricitatea.

Acest atelier de lemnărit din Bistrița este unul dintre puținele din țară. A fost deschis de soții Pop, în toamna acestui an. Ambii au descoperit lemnul și plăcerea de a-l lucra în urmă cu câțiva ani, întâmplător, în America, urmărind filmulețe în care ești învățat să repari singur diverse obiecte pentru gospodărie.

Ciprian Pop, meșter lemnar: S-a pierdut mult din manualitate noastră, s-a pierdut din inteligența practică, totul e teorie, la școală se face numai teorie, nimic practic și atunci cred că ne ajută mult partea practică.

Irina Pop, meșter lemnar: Am lucrat în multinațională, la Resurse Umane, după care am simțit nevoia să schimb ceva, nu știu dacă e criza de 40 de ani, dar mi-am dorit să lucrez ceva practic. Ne-am propus să lucrăm cu copii, avem datoria să le dăm șansa să pună mânuțele pe ceva.

La cursurile de lemnărit sunt înscrişi deja 50 de copii, cu vârste cuprinse între 8 şi 16 ani. Nu primesc diplome de calificare, dar acest lucru nu îi împiedică să revină cu plăcere.

Specialiștii spun că orice lucru manual este un hobby benefic, nu doar pentru că ne îmbunătățește dexteritatea, ci mai ales pentru puternicul efect terapeutic. Astfel de activităţi ne îmbunătățesc dispoziția și procesele cognitive.

Prin concentrarea asupra unor mișcări repetitive, care necesită un efort fizic mai mare sau mai mic, învățam să ne coordonam mai bine, uitam de griji și astfel crește nivelul de satisfacție și de împlinire, și, totodată, scăpăm de stres.

The post Atelierele de meșterit dezvoltă motricitatea și au efect terapeutic appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *