Mai multe pagini care promovează nostalgii comuniste şi mesaje ultranaţionaliste invadează retelele de socializare. Deși par nevinovate, astfel de pagini sfârșesc prin a face campanie unor candidați. Analiștii atrag atenția că sunt pline de postări care promovează, de fapt, idei rusești și încearcă să inducă în mintea oamenilor neîncrederea în instituții democratice, în special Uniunea Europeană și NATO.
Poate că ați văzut pe Facebook imaginea unei tinere românce, pilot de avion, de care ar trebui să fim mândri. Doar că imaginea este falsă: a fost creată cu inteligența artificială. Observați că, în afara degetului mare, femeia are alte 5 degete, deci în total 6.
Nu este singurul exemplu: pagina ”Tradițional românesc” promovează imagini făcute cu AI cum este cea a unui cal compus din… usturoi.
Sunt foarte multe exemple de pagini aparent nevinovate care îi invadează pe internauți. La fel şi pagina ”Părinți și Bunici”. Printre rețete de jumări vechi de 100 de ani și mesaje pentru o seară de duminică plăcută, sunt strecurate şi mesaje de susținere a unor candidați.
Politologul Cristian Pîrvulescu: Algoritmul amplifică radicalizarea, împinge pe oameni în ceea ce se numește o gaură de iepure. Până la următoarea campanie ei sunt întreținuți în acea gaură de iepure și dintr-o dată vine noua campanie care spune ”Pentru o Românie care să fie conform valorilor voastre, Votați X, votați Y!
Experii atrag atenția că toate aceste pagini care se prezintă ca fiind create la Londra promovează de fapt narative rusești.
Mădălina Voinea, analist digital Expert Forum: Decredibilizează instituțiile pe care noi le considerăm benefice și anume Uniunea Europeană, NATO și că este o agendă de promovare subtilă a narațiunilor pro-Kremlin, fără ale spune românilor direct pentru că nu prea se poate într-o țară aproape rusofobă sau istoric rusofobă să le spui ”Rusia nu este bună”, ci mai degrabă să decredibilizezi sistemul actual.
Și specialiștii în comunicare ai Armatei Române tot semnalează știri false în spațiul virtual. Ultima dintre ele susține că Romania își cedează spațiul aerian Alianţei Nord-Atlantice.
Exista însă soluții pentru combaterea dezinformării online. Instituțiile statului cum ar fi serviciile scerete ar trebui să ia urma banilor care sunt băgați în aceste campanii uriașe de marketing ideologic.
Dar cea mai mai bună armă este educația. Toţi specialiştii susţin că un om educat știe să discearnă între fake news, narative rusești și informația reală, de încredere.
The post Mesaje tradiționaliste și naționaliste care ascund nostalgii comuniste, propagate pe rețelele de socializare appeared first on tvrinfo.ro.