Moş Crăciun face parte din universul copiilor, le dă încredere, siguranţă şi echilibrul emoţional, iar mitul său, cu o tradiţie îndelungată şi puternică, întăreşte valorile familiei. Chiar dacă numele şi reprezentările sale s-au schimbat de-a lungul vremii, Moşul a rămas cel mai cunoscut personaj legat de marea sărbătoare a Crăciunului.
Mitul lui Moş Crăciun are la bază un personaj real, Sântul Nicolae, care a devenit faimos făcând cadori, dând bani şi ajutându-i cu generozitate pe cei săraci.
A fost odată de demult un om pe care în chema Nicolae şi care dădea de mâncare şi daruri copiilor săraci sau fără părinţi. De aceea, acum, mulţi oameni se îmbracă la fel ca Moş Crăciun, ca să ne amintim ce a făcut odată Nicolae – putem explica copiilor noştri.
Importante sunt aceste valori, care-i inspiră pe cei mici, şi acesta este spiritul Crăciunului, de la care actuala cultură a consumului poate că s-a îndepărtat uneori.
Dar, cine este de fapt Moş Crăciun ?
În cultura populară de la noi se spune că Maica Domnului, cuprinsă de durerile naşterii, i-a cerut adăpost lui Moş Ajun, dar el fiind sărac a refuzat-o şi i-a îndrumat paşii spre fratele lui mai mic şi mai bogat, Moş Crăciun. Crăciun n-a ştiut că femeia este Maica Domnului şi n-a primit-o să nască. A ajutat-o însă Crăciuneasa, nevasta lui, iar pentru fapta sa Moş Crăciun a pedepsit-o.
Când Moş Crăciun a aflat că în grajdul său s-a născut pruncul Iisus, s-a căit mult şi i-a cerut iertare lui Dumnezeu, iar a două zi şi-a împărţit întreaga avere copiilor săraci. De aici vine tradiţia de a face daruri de Crăciun, mai ales copiilor, iar Crăciunul a devenit, în limba română, cuvântul care desemnează Naşterea Domnului. În România comunistă, Moş Crăciun devenise Moş Gerilă, un Moş mult mai sărac, în daruri şi semnificaţii.
În cultura nordică, cândva de mult, spiriduşii, sau gnomii, păzeau casa omului de spiritele rele. Aceştia erau iubiţi, sau urâţi, pentru că deşi se purtau cu bunăvoinţa, puteau uneori să fie şi răi dacă nu erau trataţi cum se cuvine.
În Evul Mediu, mai degrabă aşteptau daruri, decât să le facă, şi se spunea chiar că ar fi furat uneori darurile pe care le aducea moşul.
Abia mult mai târziu spiriduşii au devenit prieteni şi ajutoare ale lui Moş Crăciun.
În secolul XVI, în Olanda se sărbătorea Sfântului Nicolae, arhetipul lui Moş Crăciun, un descendent al spiritelor şi spiriduşilor care însoţeau cortegiul lui Hellequin, vânătorul sălbatic care răpea copii şi conducea cortegiile morţii în nopţile de iarnă. Acest Sfânt Nicolae, urmaş al spiriduşilor, a emigrat în America odată cu olandezii şi populaţiile nordice, în secolele XVII şi XVIII. Olandezii îi spun acum Moşului Crăciun Sinterklaas.
Personajul Santa Claus se impune în Statele Unite cu numele de Santa Claus (pronunţia engleză a numelui danez Sinter Klaas), figura şi numele său fiind inspirate chiar de Sfântul Nicolae.
În 1823, poezia “A visit from St. Nicholas”, scrisă de Clement Clarke Moore, cunoaşte o atât de mare popularitate încât este învăţată pe de rost de americani.
Micul poem îl inspiră şi pe Thomas Nast, caricaturistul cotidianului Harper’s Illustrated Weekly, care publică în 1881 un desen al lui Santa Claus îmbrăcat într-un costum ornat cu nasturi negri şi cu o curea din piele. Acest fel de a-l ilustra pe Santa a fost folosit câteva zeci de ani şi a stat la baza creării imaginii sale moderne.
Tot Nast, în 1885, a desenat doi copii privind la o harta a lumii şi urmărind călătoria cu sania trasă de reni a Moşului de la Polul Nord în Statele Unite. De atunci, s-a presupus că acolo, în îndepărtatul nord, ar locui moşul cel bun.
În 1931, Moş Crăciun a primit o nouă înfăţişare printr-o campanie publicitară a companiei Coca-Cola care dorea să îşi extindă piaţă adresîndu-se şi copiilor. Şi astfel roşul şi albul Coca-Cola au devenit culorile lui Moş Crăciun.
Desenatorul Haddon Sundblom l-a reprezentat pe Santa Claus îmbrăcat într-un costum roşu, cu barbă albă, cu o burtă durdulie şi aer jovial şi încărcat de daruri pentru copii cuminţi
Ilustraţiile create de Haddon Sundblom au creat cea mai populară reprezentare a Moşului Crăciun şi sunt folosite şi astăzi de compania de băuturi răcoritoare în campaniile sale publicitare.
Britanicii l-au adoptat şi ei pe Moş Crăciun, pe la sfîrşitul secolului XIX, şi i-au spus Father Christmas.
În Franţa, Père Noël a sosit oficial abia la sfârşitul celui de Al Doilea Război Mondial, deşi personaje care îi semănau îşi făcuseră deja apariţia câteva decenii mai devreme. Père Noël vine şi la copii din Belgia, iar Papá Noel în Spania şi Brazilia.
În Norvegia moşul este numit Julenissen, în Finlanda Joulupukki, iar în Suedia este Jultomten
Moşul polonez este Svaty Mikalas, iar cel din Ungaria este Mikulás. În Italia, Moş Crăciun, e numit Babbo Natale şi a devenit simbolul industriei dulciurilor, iar în Portugalia e numit Pai Natal.
Pentru japonezi s-a numit Oji-San, sau Santa-san, iar chinezii îl numesc Sheng Dan Lao Ren.
De unde vine Moş Crăciun ?
În urmă cu aproape un secol s-a descoperit că la Polul Nord nu există reni. Pentru a-i găsi moşului o noua casă, Markus Rautio, un prezentator de emisiuni pentru copii la de la postul naţional de radio finlandez, a declarat că Moşul locuieşte în Finlanda, în oraşul lapon Rovaniemi (Joulupukki în finlandeză), aflat la poalele Muntelui Ureche, acolo unde există reni.
În satul său de aici, Moşul lucrează tot anul împreună cu spiriduşii săi şi aici primeşte scrisorile pe care le scriu copii din toată lumea.
Moşul nu răspunde însă copiilor egoişti care-i cer în scrisori doar jucării şi dacă vrei un răspuns de la Moş Crăciun scrie-i din inima, ne îndeamnă unul dintre spiriduşii lui. Moşul primeşre aici şi vizitatori, iar copii pot intra chiar şi în Biroul Moşului şi îi pot spune la ureche dorinţele lor.
Se spune că Moş Crăciun îşi petrece tot anul în Laponia împreună cu ucenicii săi, iar când se apropie Crăciunul, îşi ia cadourile pentru cei care au fost cuminţi şi porneşte prin toată lumea cu sania sa magică trasă de nouă reni care pot zbura: Vixen, Blitzen, Comet, Cupid, Dancer, Dasher, Donder, Prancer şi RRudolf, cel mai celebru dintre ei. Pe când era doar un pui, Rudolf a fost atins de magia Crăciunului şi de atunci nasul lui este strălucitor şi roşu.
Dar cum reuşeşte moşul să ajungă într-o singură noapte în casele tuturor copiilor din lume? Simplu. Cu multă vreme în urmă Moş Crăciun şi spiriduşii săi au descoperit o formulă specială, pe care o ţin secretă, a prafului magic pentru reni, care îi face să zboare.
Se împrăştie acest praf magic peste fiecare ren cu puţin timp înainte de a pleca din Laponia, în Ajunul Crăciunului, şi ei pot zbura întreaga noapte în jurul lumii.
Moş Crăciun are ajutoare şi onorează şi alte obligaţii
În Groenlanda există o Şcoală a Moşilor Crăciuni, ai cărei absolvenţi devin Moşi Crăciuni autorizaţi care îl ajută pe Moşul original pentru că oricât s-ar strădui, el nu poate ajunge totuşi de unul singur la toţi copii din lume.
În fiecare an în luna iulie, în Danemarca, este Congresul Mondial al Moşilor Crăciuni, unde vin Moşii autorizaţi din Groenlanda, Germania, Irlanda, Norvegia, Italia, Japonia, Olanda şi din din Statele Unite. Moşii Crăciun discută aici despre sezonul de iarnă care se apropie, participă la o paradă şi au parte de o baie în mare, iar în ultima zi a Congresului este desemnat Moşul Crăciun al anului, care va merge în Laponia, în satul unde locuieşte Moş Crăciun.
Oricât ar fi de ocupat în timpul anului, în fiecare noapte de 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului, Moş Crăciun aluneca prin hornul căminului şi lasa daruri pentru toată lumea în cizmele puse sub bradul împodobit, gusta din laptele şi prăjiturile lăsate de copii şi apoi pleacă înapoi pe coş.
Dar cum alunecă Moşul pe coş? Asta deja e altă poveste.
The post Cine este şi cum arată Moş Crăciun, cel mai popular personaj din lume appeared first on tvrinfo.ro.