Lupta anti-cancer, revoluţionată de profesorul român Victor Velculescu. Test de sânge care depistează cancerul, folosit în SUA. Biopsia lichidă ar putea fi folosită şi în România

În sânge se poate vedea dacă o persoană are cancer de plămâni. Testul revoluţionar care depistează boala înainte să aibă simptome a început să fie folosit cu succes în spitalele din SUA. Şi sunt speranţe să ajungă în curând şi în laboratoarele din România. Un cercetător român din Statele Unite, recunoscut la nivel mondial, şi echipa sa au creat programele non-invazive care ar da şanse uriaşe la viaţă pentru milioane de oameni.

Unul dintre cei mai influenţi cercetători din lume, profesorul român Victor Velculescu, conduce laboratorul de genomică în cancer de la Universitatea Johns Hopkins din SUA. Cu echipa sa a dezvoltat tehnologia care vede în sânge semnele cancerului, fără biopsie din ţesut.

Prof. dr. Victor Velculescu, coordonator cercetare în cancer, Univ. Johns Hopkins, SUA: Analizează cum bucăţi de ADN ajung în sânge şi sunt fragmentate în bucăţele mici de tot. Şi acest pattern care este prin tot genomul poate fi analizat cu inteligenţa artificială. 99,8 la sută dintre persoanele negative chiar nu au acest cancer şi pot fi analizate anul viitor. Este un test de performanţă înaltă, dar uşor de făcut şi nu e costisitor, e accesibil.

Din sângele recoltat de la pacienţi, în laborator se extrage ADN-ul din plasmă, analizat apoi prin secvenţiere. Cercetătorii văd şi din ce loc vin celulele distruse de cancer.

Biopsia lichidă, cum a fost numit testul, este folosită acum pentru a depista cancerul pulmonar, înainte să aibă vreun simptom. Astfel poate fi iniţiat rapid şi tratamentul potrivit.

Prof. dr. Victor Velculescu, coordonator de cercetare în cancer, Univ. Johns Hopkins, SUA: Această fragmentare anormală a ADN-ului din celule cancerigene, fragmentare care apoi ajunge în sânge, este o caracteristică universală a cancerului. În 2019, cand am descris această metodă în Nature, am descris 7 tipuri diferite de cancer.

Momentan, biopsia lichidă le este recomandată celor care au un risc mai mare de a face cancer la plămâni, precum fumătorii sau cei care au peste 50 de ani.

Recent, cercetătorii au început să facă teste prototip şi pentru cancerele de ficat şi de ovare, iar rezultatele sunt încurajatoare.

Prof. dr. Octavian Bucur, director general, Institutul de Cercetare-Dezvoltare în Genomică: Încercăm să aducem metoda în România, să o aplicăm pe alte tipuri de cancer şi să o dezvoltăm în continuare pentru a putea să o punem la dispoziţia pacienţilor din România.

Profesorul Velculescu le împărtăşeşte deja din vasta sa experienţă colegilor de la noul institut de genomică din Bucureşti.

A condus prima secvenţiere a genomului uman în cancer şi a revoluţionat, prin descoperirile sale, terapiile ţintite în oncologie. A definit şi transcriptomul, după ce a văzut, în premieră, în 1997, toate genele active în acelaşi timp.

Prof. dr. Victor Velculescu, coordonator cercetare în cancer, Univ. Johns Hopkins, SUA: E aşa ca şi când te-ai uita la un meci de fotbal. Când vezi întregul meci, vezi întregul transcriptom. Poţi să-ţi dai seama ce se întâmplă, unde, care este acţiunea importantă versus cea neimportantă. E foarte diferită de toată istoria de până atunci, unde persoanele se uitau la o singură genă. Ca având o lunetă şi te uiţi la un singur jucător.

Profesorul Velculescu va sprijini şi realizarea genomului de referinţă pentru români.

The post Lupta anti-cancer, revoluţionată de profesorul român Victor Velculescu. Test de sânge care depistează cancerul, folosit în SUA. Biopsia lichidă ar putea fi folosită şi în România appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *