Uniunea Europeană se pregătește să ia măsuri drastice împotriva fluxului tot mai mare de colete provenite de la giganți ai comerțului online din Asia, precum Temu și Shein.
Creșterea semnificativă a comerțului electronic a ridicat semne de întrebare la nivel european, în special în privința controalelor vamale. Multe dintre aceste colete ajung la consumatori fără a trece prin verificările stricte impuse de reglementările UE, ceea ce generează îngrijorări cu privire la echitatea comercială, siguranța produselor și pierderile de venituri pentru bugetele naționale.
Acum, Bruxelles-ul discută noi măsuri menite să combată aceste practici, în încercarea de a proteja atât companiile europene, cât și consumatorii.
Printre propunerile discutate se numără introducerea unei noi taxe pe veniturile generate de platformele de comerț electronic, precum și o taxă administrativă de manipulare pe articol.
Aceste măsuri ar putea face ca majoritatea expedierilor să fie mai puțin competitive și multe dintre produsele care vin astăzi de la mii de km distanță, să fie luate din producțiile blocului comunitar.
Comisarul european pentru comerț a dezvăluit că aproximativ 4 miliarde de colete vor fi expediate spre UE în acest an, aproape triplu față de 2022. Multe dintre aceste colete sunt sub pragul de 150 de euro pentru taxele vamale, ceea ce înseamnă că majoritatea evită verificările.
Problema e că importurile sunt tot mai frecvente în ceea ce privește bunurile periculoase, inclusiv jucăriile toxice. Numărul de produse periculoase raportate de țările UE a crescut cu mai mult de jumătate față de anul precedent, ajungând la peste 3.400 în 2023. Cosmeticele, jucăriile, aparatele electrice și hainele au fost printre produsele cu cele mai mari probleme de siguranță.
Deși nivelul acestei taxe nu a fost stabilit încă, amploarea situației este uriașă. Ca exemplu, aeroportul din Amsterdam și portul Rotterdam gestionează împreună 3,5 milioane de colete pe zi – adică 40 de colete în fiecare secundă.
The post Îngrijorări privind comerțul online din Asia. Multe dintre colete nu sunt verificate conform reglementărilor UE appeared first on tvrinfo.ro.