Consultările cu partidele parlamentare convocate mâine de președintele țării au loc în condițiile în care mandatul lui Klaus Iohannis se încheie astăzi. El rămâne însă președinte până la alegerile din 2025. Mai mulți lideri politici i-au cerut să plece de la Cotroceni, considerând că nu mai are legitimitate. Modul în care Curtea Constituțională a interpretat legea fundamentală atunci când a anulat scrutinul prezidențial și a decis că actualul șef al statului rămane în funcție până când noul președinte depune jurământul este considerat de anumite voci din societatea civilă drept o „inginerie constituțională”.
„Ce fac eu? În Constituția României, citim la articolul 83, alineatul 2: președintele României își exercită mandatul până la depunerea jurământului de președintele nou ales. Concluzie: eu rămân în mandat până când va fi ales un nou președinte al României. Când noul președinte va depune jurământul, eu voi pleca de aici”, a spus președintele României Klaus Iohannis în urma deciziei CCR de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale.
În ziua în care CCR a anulat alegerile prezidențiale, Klaus Iohannis a invocat Articolul 83 din Constituția României pentru a rămâne în funcție. Asaltat de critici din partea mai multor politicieni, care i-au cerut să demisioneze, șeful statului a revenit cu noi precizări.
Klaus Iohannis în data de 18 decembrie 2024: Dacă aș pleca, ar trebui să plec prin demise, ori să plec prin demisie e posibil, dar n-aș face-o fără o motivație extrem, extrem de solidă pentru un interes public, nu pentru interesul unui politician. E articol de Constituție, mandatul se încheie în momentul în care noul președinte depune jurământul. Punct, fără nicio posibilitate de interpretare.
Dar interpretări diferite au fost. Din USR și chiar din PSD, mesajele au fost clare: Klaus Iohannis trebuie să plece astăzi de la Cotroceni.
Cristina Prună, deputat USR: Constituția e clară și ultima zi de mandate a lui KIaus Iohannis ar trebui să însemne încetarea mandatului său de președinte. Mai mult decât atât, avem un Parlament care a fost validat deci avem și un al doilea om în stat care ar trebui să fie președintele Senatului care să-I ia locul.
Jurnalist: – Are legitimitate domnul Iohannis să facă consultările?
Victor Ponta, deputat PSD: – Cine, Iohannis? Mă bănuiţi cumva că mi-a devenit simpatic? Eu cred că şi-a terminat mandatul.
Liberalii sunt, însă, de partea lui Klaus Iohannis.
Cătălin Predoiu, deputat PNL, ministru de Interne: Constituția e clară și mandatul președintelui în exercițiu durează până la depunerea mandatului noului președinte ales. În momentul în care se va alege un președinte, va depune mandatul și atunci încetează mandatul președintelui în exercițiu.
Critici au venit și din partea societății civile. Reprezentanții APADOR-CH au emis un comunicat în care susțin că menținerea lui Klaus Iohannis în fruntea statului după expirarea mandatului este o „inginerie constituțională”. Ei explică faptul că funcția de președinte trebuie declarată vacantă, iar interimatul să fie asigurat de președintele Senatului.
Același lucru îl spune și fostul judecător CCR, Tudorel Toader.
Tudorel Toader: Mandatul președintelui e de 5 ani, punct. Mandatul președintelui se prelungește doar în cele doua situații, război sau catastrofă și numai prin lege organică. După care, art 98 ne vorbește de interimatul funcției care se asigură, în succesiune, de președintele Senatului, dacă nu, de președintele Camerei Deputaților.
Jurnalist: – Deci trebuie să plece?
Tudorel Toader: Normal, din moment ce 98 ne zice de interimat, interimatul începe în intervalul de la expirarea actualului mandat până la jurământul viitorului președinte.
Klaus Iohannis este primul președinte din istoria postdecembristă a României care rămâne în funcție după cei 5 ani de mandat.
The post Mandatul președintelui expiră azi. Dispută în spațiul public: Poate Iohannis să rămână la Cotroceni? appeared first on tvrinfo.ro.