Educația are nevoie de restructurare masivă, consideră noul ministru care va gestiona problemele sistemului. Lupta antidrog, fomarea continuă a profesorilor, întărirea mediului universitar sau reducerea abandonului şcolar sunt doar câteva dintre obiectivele lui Daniel David. Specialiștii în Educație cred că reformele propuse de noul ministru sunt unele dintre cele mai bune.
Ministrul Daniel David consideră că educaţia, ştiinţa şi cercetarea au nevoie de un buget consistent.
Primul obiectiv al noului ministru este reformarea din temelii a instituţiei pe care o coordonează şi regândirea mediului universitar.
Stoparea fenomenului meditaţiilor reprezintă o altă luptă pe care David speră să o câştige.
Daniel David, ministrul Educaţiei, 23 decembrie 2024: Sub aspect social, Ministerul Educaţiei constituie elementul fundamental pentru o țară. Pentru că de aici construieşti ţara bazată pe cunoaştere. Învăţământul superior este fundamental în acest demers, pentru că în universităţi noi formăm profesorii care ne educă copiii.
Combaterea consumului de droguri în şcoli, o prioritate
Drogurile tot mai prezente în instituţiile de învăţământ, abandonul școlar, dar şi educația pentru sănătate sunt în atenţia noului ministru.
Daniel David, ministrul Educaţiei: Noi avem câteva probleme majore în zona preuniversitară. Avem un nivel prea crescut de abandon şcolar şi trebuie să intervenim. Stăm foarte prost cu zona de analfabetism funcțional, care este foarte crescut, prea crescut, și clar că trebuie să intervenim şi acolo.
Specialişti: Cea mai îndrăzneaţă reformă a sistemului de educaţie
Specialiştii în Educaţie consideră revoluționare reformele propuse de Daniel David şi speră ca noul ministru să aibă pârgiile necesare implementării lor.
Marian Staş, specialist în Educaţie: De departe este cel mai curajos program de guvernare pe care eu l-am citit în ultimii 20 de ani, din punctul de vedere al marilor transformări, adică transformare curriculară, de resurse umane. Anul viitor va fi un an extrem de propice entru astfel de transformări, deci pentru ceea ce înseamnă schimbarea paradigmei, transformarea şcolii ca sistem.
Daniel David, rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, profesor de științe cognitive clinice și președinte al Asociației Psihologilor din România, are 52 de ani și a fost propus de liderul PNL să conducă Ministerul Educației.
Susținător al politicilor bazate pe date și pe știință, David a insistat mereu că problemele din educație trebuie tratate de specialiști.
The post Noul ministru al Educaţiei, Daniel David, vrea reforme: Lupta antidrog, fomarea continuă a profesorilor, reducerea abandonului şcolar appeared first on tvrinfo.ro.