E perioada în care ni se oferă un răgaz să ne amintim de Crăciunul de altădată. Al copilăriei, plin de bucurie, lipsit de griji si cu cei dragi alături. Crăciunul de pe vremuri este cel de la care nu lipsea cozonacul facut în casă, colindele, iar parcă timpul nu se grăbea atât de mult ca acum. Cine doreste să-și aducă măcar putin aminte de acele vremuri poate vizita, la Cluj, un muzeu care păstrează vie tradiția, mai ales de sărbători.
Cele mai puternice amintiri legate de sărbători se păstrează în gustul copilăriei și în mirosul bucatelor de pe masa. Odinioară iernile aveau un farmec greu de egalat azi. Și totusi trecând pragul muzeului Poarta de Su’ Feleac, acest lucru devine posibil. Aici, pregătirile de Crăciun sunt ca pe vremuri: se frământă aluatul pentru cel mai pufos cozonac, se coace pâine și se colindă…
Dar cel mai bun cozonac se face alături de alți oameni. Cu frământarea aluatului merg mână în mână și amintirile de odinioară.
Fiecare casă are rețeta cozonacului perfect. La Poarta de Su’ Feleac, secretul este simplu: starea de bine și atmosfera de sărbătoare.
În timp ce în casă se lucrează cu drag la cel mai bun cozonac, afară se pregătește focul în cuptor.
Familia Căpușan a reușit să aducă la Poarta su’ Feleac copilăria și vremurile de odinioară. Unde aveti ocazia să trăiti, pentru câteva momente, sărbătorile așa cum le mai auzi doar în poveștile părinților și ale bunicilor.
În micul muzeu găsim și obiecte din gospodăriile din întreaga țară, îi autentice sau icoane vechi. Toate au fost adunate pentru a nu se pierde România de altădată.
The post Poarta de su’ Feleac, gospodaria taraneasca din Cluj care învie traditionalul și autenticul românesc appeared first on tvrinfo.ro.