Adolescenții își petrec cea mai mare parte a timpului pe telefoane. Care sunt sfaturile experților

O analiză pentru CNN realizată de Kara Alaimo, profesor asociat de comunicare la Universitatea Fairleigh Dickinson. Cartea sa, „Over the Influence: Why Social Media Is Toxic for Women and Girls — And How We Can Take It Back” (De ce rețelele sociale sunt toxice pentru femei și fete – și cum le putem recupera), a fost recent publicată de Alcove Press.

Te întrebi ce face adolescentul tău când nu ești în preajmă? Cel mai probabil se află pe YouTube, TikTok, Instagram sau Snapchat, potrivit unui nou raport.

Un sondaj realizat de Pew Research Center, publicat pe 12 decembrie, a arătat că aproape jumătate dintre adolescenții cu vârste între 13 și 17 ani sunt online aproape tot timpul. Procentajul este aproximativ același ca în ultimii doi ani și, bineînțeles, este mult prea mare.

Nouă din zece adolescenți spun că folosesc YouTube, în timp ce aproximativ șase din zece utilizează TikTok și Instagram, iar 55% folosesc Snapchat, conform sondajului. Aproximativ 32% folosesc Facebook, iar 23% WhatsApp.

Cât timp ar trebui să fie permis online? Depinde

Indiferent de platformă, dacă adolescenții sunt mereu online, nu mai au suficient timp pentru alte activități importante, spun experții. Mai mult, ceea ce fac pe rețelele sociale le-ar putea afecta sănătatea fizică sau mentală.

Pe măsură ce mulți adolescenți intră în vacanța de iarnă, este posibil să petreacă și mai mult timp online. Iată ce poți face în legătură cu asta.

Nu există un răspuns simplu la cât timp ar trebui să petreacă adolescenții pe rețelele sociale, deoarece totul depinde de ceea ce fac pe aceste platforme.

„Copiii care urmăresc fluxuri de știri timp de cinci ore pe zi și trimit mesaje directe cu către prieteni sunt, cu siguranță, mai puțin expuși riscurilor decât un copil care petrece doar 10 minute online și primește conținut despre cum să se automutileze și să ascundă acest lucru de părinți”, spune dr. Mitch Prinstein, de la Asociația Americană de Psihologie.

Pentru a decide cât timp este potrivit, părinții ar trebui să ia în considerare activitățile adolescenților pe aceste platforme, spune Melissa Greenberg, psiholog clinic la Princeton Psychotherapy Center din New Jersey. Pentru a afla mai multe, întreabă-i cum se simt când folosesc rețelele sociale.

„Verifică compulsiv cum răspund ceilalți (la postările lor) sau câte aprecieri și comentarii primesc? Acest lucru contribuie la o percepție negativă despre sine?”, sugerează Greenberg. De asemenea, întreabă dacă adolescentul tău navighează compulsiv comparându-se cu ceilalți.

Construirea unor limite sănătoase

Este important să verifici dacă adolescenții fac parte din grupuri sănătoase online. „Adolescenții care se identifică ca LGBTQ+ și care nu au o comunitate la școală pot găsi o comunitate online cu care se pot identifica semnificativ și conecta, ceea ce le poate crește stima de sine și sentimentul de apartenență,” a explicat Greenberg.

Pe baza acestor răspunsuri, părinții pot stabili limite de timp adecvate împreună cu copiii lor, lucru care le oferă adolescenților o abilitate importantă de viață.

Un adolescent cu care a lucrat Greenberg a decis să limiteze utilizarea rețelelor sociale la o oră pe zi, după ce a realizat că folosea platformele pentru a se conecta în mod sănătos cu membri ai comunității LGBTQ+, dar petrecea prea mult timp comparându-se cu alții.

Ce altceva am putea face în acest timp?

Atunci când vorbesc cu părinți despre utilizarea rețelelor sociale de către copii, le recomand să se asigure că aceștia dorm suficient, fac activitate fizică, învață să se concentreze asupra temelor punând telefoanele deoparte și au interacțiuni fără telefoane cu familia și prietenii.

„Cea mai mare preocupare este probabil timpul pe care îl ia de la alte activități necesare,” spune Prinstein.

Lipsa somnului, de exemplu, este „nu doar critică pentru atenție, emoții și siguranță a doua zi, ci și un factor major care afectează cât de mult crește creierul nostru și cât de eficient se reorganizează în anii adolescenței”.

Pentru aceasta, este recomandat ca adolescenții să nu mai folosească telefoanele după ora 21:00 în timpul săptămânii.

Adolescenții mai au nevoie de oportunități de a învăța să se concentreze și să fie prezenți în jurul lor. Creierul uman nu poate face multitasking, astfel că folosirea TikTok-ului în timp ce fac teme îi împiedică să se concentreze pe deplin asupra muncii lor.

Construirea relațiilor offline

Adolescența este perioada în care învățăm abilități de relaționare care sunt folosite pentru tot restul vieții, inclusiv în relațiile profesionale, spune Prinstein.

Încurajează adolescenții să se întâlnească cu prietenii lor și să lase telefoanele deoparte. Este, de asemenea, o idee bună să creați timp în familie în care toți membrii să lase telefoanele — fie la o masă, jucând un joc sau ieșind la plimbare.

În final, părinții ar trebui să reziste tentației de a-și verifica propriile telefoane în astfel de momente. „Copiii noștri vor să petreacă mult timp pe rețelele sociale dacă văd că și noi facem la fel”, avertizează Prinstein.

Deși mulți adolescenți își petrec o mare parte din viață online, părinții pot ajuta prin a afla ce fac aceștia online și ajutându-i să stabilească un echilibru între timpul petrecut pe internet și alte nevoi importante.

The post Adolescenții își petrec cea mai mare parte a timpului pe telefoane. Care sunt sfaturile experților appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *