Dragi cititori,
Fie că sunteți de mai mult timp alături de Agenția de presă Magna News, fie că ați descoperit recent acest vector media al societății civile din România, în egală măsură meritați, în acest moment solemn al anului, să vă dezvăluim un mare secret.
Este o taină care vă va asigura un start foarte bun pentru Noul An, ce va intra în istorie cu indicativul 2018, iar apoi o continuare perfectă până în luna decembrie. Atunci, iar veți utiliza acest iar demers și iată cum puteți avea, an după an, o viață ce vă va aduce mari satisfacții.
După primele ore ale zilei de 1 ianuarie, în care intră evident și somnul odihnitor după Revelion, niște mișcări de înviorare, masa de dimineață cu fructe și legume. Câteva minute în aerul proaspăt al primei zile din an, un duș scoțian, apoi, îmbrăcați lejer, cu câteva persoane apropiate alături, deschideți televizoarele pe TVR1, la ora 12 trecute fix, pentru a urmări excelentul Concert de Anul Nou de la Viena.
Este deja o tradiţie mult îndrăgită a Filarmonicii din Viena de Anul Nou, de a prezenta pe 1 ianuarie un program alcătuit din muzica repertoriului vast al familiei Johann Strauss și al contemporanilor săi.
Concertele de Anul Nou se bucură de o mare popularitate în interiorul clădirii Musikverein din Viena, iar satisfacția aceasta ajunge şi în casele a milioane de telespectatori, graţie transmisiunii televizate, de o calitate extrem de înaltă, care ajunge acum în peste 90 de țări. Astăzi, milioane de oameni din întreaga lume sunt captivaţi de caracterul vesel, subtil şi profund al acestei muzici, care are rolul de a atrage bucurie și optimism pentru anul care abia începe.
Spectacolul de anul acesta va fi condus de dirijorul italian Riccardo Muti, care lucrează cu Filarmonica din Viena din 1971. Riccardo Muti a susţinut deja peste 500 de concerte cu orchestra și a fost numit chiar „membru onorific” „al Filarmonicii din Viena. Acesta va fi cel de-al cincilea concert de Anul Nou, pe care îl dirijează, după ediţiile din 1993, 1997, 2000 și 2004. Timp de 2 ore vom asculta valsuri, polci, marşuri, şi fragmente din opere de Johann Strauss fiul, Johann Strauss tatăl, Josef Strauss, Franz von Suppé şi Alphons Czibulka. Desigur, nu vor lipsi bisurile tradiţionale ale Concertului de Anul Nou de la Viena: polca „Tunete şi fulgere” şi valsul „Dunărea albastră” de Johann Strauss…
Un montaj emblematic. Instrumentiști, balerini, statuia emblemă a familiei Strauss, dar și arhitectura locală.
Orchestra Filarmonică din Viena susţine an de an, Concertul de Anul Nou în Sala de Aur a Musikverein. Concertul este vizionat de întreaga lume şi prima zi din noul an este celebrată cu ocazia acestui eveniment.
Cel mai faimos concert din lume este difuzat pentru un public ce numără milioane de telespectatori. Pentru a participa live în Viena, aveţi nevoie de puţin noroc deoarece biletele se trag la sorţi din cauza cererii enorme.
Fascinantele acorduri ale muzicii lui Strauss
Concertul de Anul Nou al Filarmonicii din Viena îi reuneşte pe cei mai buni dintre cei mai buni: programul muzical plin de vivacitate şi antrenant, dar şi meditativ în acelaşi timp, cu compoziţii aparţinând dinastiei Strauss şi contemporanilor acesteia este un mod minunat de a începe bine noul an. De la valsuri la polci, cea mai vieneză muzică scrisă vreodată reverberează într-o interpretare artistică de valoare.
Ambasadorii muzicali ai Austriei
Orchestra Filarmonicii din Viena este cea mai bine cotată în Olimpul celor mai bune orchestre internaţionale. Până şi dirijorii de aici se numără printre cei mai buni din lume. În fiecare an este invitat altcineva şi îi putem aminti pe Daniel Barenboim (2014), Zubin Mehta (2015), Mariss Jansons (2016), Gustavo Dudamel (2017) şi Riccardo Muti (2018).
Concertul de Anul Nou are loc la Musikverein, centrul muzicii clasice din Viena. Sala mare a fost denumită şi Sala de Aur. Această sală nu este considerată numai cea mai frumoasă din lume, ci şi una dintre cele mai bune săli din lume sub aspect acustic. Pentru Concertul de Anul Nou, stilului istorizant al sălii construite după un model din Antichitate i-au fost adăugate magnifice decoraţiuni florale. Coloanele, cariatidele şi reliefurile frontonului sugerează că în acest loc a fost ridicat un templu al muzicii.
Pentru amatorii de detalii, vă oferim și programul zilei:
Johann Strauss, Jr.
Entrance March from the Operetta „The Gypsy Baron”
Josef Strauss
Wiener Fresken (Viennese Frescos), Waltz, op. 249
Johann Strauss, Jr.
Brautschau (Bride Shopping), Polka, op. 417
Leichtes Blut (Light of Heart), Fast Polka, op. 319
Johann Strauss, sen.
Marienwalzer (Maria Waltz), op. 212
William Tell Galop, op. 29b
Franz von Suppé
Overture to „Boccaccio”
Johann Strauss, Jr.
Myrthenblüten (Myrtle Blossoms), Waltz, op. 395
Alphons Czibulka
Stephanie Gavotte, op. 312
Johann Strauss, Jr.
Freikugeln (Magic Bullets), Fast Polka, op. 326
Tales from the Vienna Woods, Waltz, op. 325
Fest-Marsch (Festival March), op. 452
Stadt und Land (Town and Country), Polka Mazurka, op. 322
Un ballo in maschera (Masked Ball), Quadrille, op. 272
Rosen aus dem Süden (Roses from the South), Waltz, op. 388
Josef Strauss
Eingesendet (Letters to the Editor), Fast Polka, op. 240
Concertul se termină totdeauna cu o serie de bis-uri după programul principal. Apoi muzicienii urează în cor audienței un an nou fericit și încheie concertul cu Valsul Dunărea Albastră al lui Johann Strauss II urmat de Marșul lui Radetzky. În timpul acestei ultime piese, audiența aplaudă în ritmul melodiei, iar dirijorul se întoarce să dirijeze audiența în locul orchestrei. O schimbare față de organizarea tradițională a sfârșitului concertului în perioada recentă a avut loc cu ocazia concertului in 2005 dirijat de Lorin Maazel, când programul s-a terminat cu valsul „Dunărea albastră” în semn de respect față de victimele cutremurului din Oceanul Indian din 2004.
Primul concert a avut loc în 1939 (pe 31 decembrie) și a fost dirijat de Clemens Krauss. În 2006, nu pentru prima dată în istoria concertului de anul nou, a fost interpretată o partitură de Mozart: uvertura Nuntei lui Figaro.
Concertul este difuzat în direct din 1959 de către ORF – televiziunea de stat austriacă și preluat de către rețeaua Eurovision. În Statele Unite ale Americii concertul a fost difuzat câțiva ani de către postul PBS. Din 2006 o serie de state africane (Botswana, Lesotho, Malawi, Mozambic, Namibia, Swaziland, Zambia și Zimbabwe) precum și din America Latină (Ecuador și Bolivia) au început să transmită spectacolul.
Dirijorii Concertului de Anul Nou
Primii doi dirijori au fost Clemens Krauss, 1939, 1941–1945, 1948–1954 și Josef Krips, 1946–1947. Pe la pupitru au venit apoi în ordine:
- Willi Boskovsky, 1955–1979
- Lorin Maazel, 1980–1986, 1994, 1996, 1999, 2005
- Herbert von Karajan, 1987
- Claudio Abbado, 1988, 1991
- Carlos Kleiber, 1989, 1992
- Zubin Mehta, 1990, 1995, 1998, 2007, 2015
- Riccardo Muti, 1993, 1997, 2000, 2004, 2018[1]
- Nikolaus Harnoncourt, 2001, 2003
- Seiji Ozawa, 2002
- Mariss Jansons, 2006, 2012, 2016
- George Prêtre, 2008, 2010
- Daniel Barenboim, 2009, 2014
- Franz Welser-Möst, 2011, 2013
- Gustavo Dudamel, 2017
Eu mă minunez la fiecare 1 ianuarie, de tot ce este acest spectacol unic. Muzică, flori aduse special din Italia Florile care decorează sala de concert Wiener Musikverein sunt donate anual de către orașul San Remo din Italia. Instrumentiștii din orchestra vieneză au niște figuri de directori generali de bancă. În public, doar personalități ale lumii contemporane, politicieni, actori celebrii, sportivi, oameni de știință, alți oameni cu cardurile pline.
Memorabile sunt filmările prezentate în timpul pieselor muzicale. Ele dau la iveală o Vienă de vis.
Acum, 2018 începe foarte bine! LA MULȚI ANI! Ori, cum glumea un prieten, La 2018 ani! Să fiți sănătoși!