Performanţa Apple de a atinge valoarea de peste 1.000 de militarde de dolari reflectă ascensiunea megacompaniilor puternice, comentează New York Times, avertizând însă că amplificarea profiturilor poate genera dezechilibre sociale și economice.
„Apple a atins joi un prag la care aceste simboluri ale capitalismului nu au visat niciodată: o valoare de piaţă de peste 1.000 de miliarde de dolari. Acest prag simbolic reprezintă rezultatul unei extraordinare poveşti de succes a unei corporaţii. Într-un interval de doar 21 de ani, un producător de computere aproape falimentar a evoluat atât de mult încât a devenit cea mai valoroasă companie tranzacţionată public în SUA, împingând industria tehnologică departe de aparatele voluminoase pentru a fabrica unele dintre cele mai populare produse de pe piaţă, precum iMac, the iPod şi iPhone. Produsele Apple au reconfigurat aspecte majore ale vieţii cotidiene”, scrie editorialistul Matt Phillips într-un articol publicat în NYT sub titlul „Atingerea de către Apple a pragului de 1.000 de miliarde de dolari reflectă ascensiunea megacorporaţiilor puternice”.
„Noua valoare de 13 cifre a companiei Apple evidenţiază modul în care un grup de corporaţii-gigant au ajuns să domine economia Statelor Unite. În prezent, o reţea mică de companii americane exercită dominaţie asupra unei cote de profituri corporative la nivelul cel mai ridicat cel puţin din anii 1970 până acum. Impactul acestui fenomen a devenit evident pe piaţa bursieră, unde un grup de companii – în frunte cu Apple, Amazon, Facebook şi Google – au alimentat o piaţă care este de nouă ani în ascensiune, a doua cea mai îndelungată perioadă după cea încheiată în anul 2000. Succesul acestor corporaţii propulsează şi economia largă, care se apropie de cel mai rapid ritm de creştere din ultimele decenii”, subliniază editorialistul NYT, citat de Mediafax.