Caută
Close this search box.

MagnaNews urează ”La Mulți Ani” Zeiței de la Montreal, cea mai valoroasă gimnastă a tuturor timpurilor, Nadia Comăneci

Cea mai importantă gimnastă din istoria omenirii, Nadia Comăneci, împlineşte astăzi 57 de ani. Cu această ocazie, redacția noastră urează celei mai valoroase gimnaste a tuturor timpurilor, o bună prietenă a MagnaNews, un sincer și cald La Mulți Ani, cu tot ce e mai bun și mai frumos pe lume !

Născută la Oneşti, Nadia este prima gimnastă din lume care a primit nota zece într-un concurs olimpic. A fost pe 18 iulie 1976, la JO de la Montreal, în proba de paralele. 

În cariera ei a obţinut nu mai puţin de 9 medalii la Olimpiade: 5 de aur, 3 de argint şi una de bronz.

Nadia a concurat pentru prima dată la nivel naţional în România în 1970 şi şi-a încheiat cariera 14 ani mai târziu.

Dar să reluăm o biografie de excepție ! Nadia Comăneci s-a născut pe 12 noiembrie 1961, la Oneşti. La 6 ani, a început să practice gimnastica, iar la vârsta de numai 11 ani a ocupat primul loc în proba de individual compus a Campionatelor naţionale de juniori şi în concursul pe echipe.

În 1973, la Campionatele Internaţionale de Gimnastică ale României, a cucerit cinci medalii de aur.

În 1975, la 14 ani, Nadia Comăneci a ocupat primul loc la Campionatele Europene în patru probe: individual compus, sărituri, paralele inegale şi bârnă şi a cucerit medalia de argint la sol. În competiţia preolimpică, desfăşurată în acelaşi an, Nadia Comăneci a obţinut medalia de aur la individual compus şi la paralele inegale.

În 1976, la Montreal, Nadia Comăneci a obţinut titlul olimpic absolut, cucerind trei medalii de aur (la individual compus, bârnă şi paralele), una de bronz (sol) şi argint cu echipa. Nadia a devenit atunci prima gimnastă din istorie căreia i s-a atribuit nota 10 într-un concurs (de 7 ori).

În 1980, la Jocurile Olimpice de la Moscova, Nadia Comăneci a obţinut două titluri, la bârnă şi sol, şi două medalii de argint, la individual compus şi cu echipa. S-a clasat a doua la individual compus după sovietica Elena Davîdova. Atunci, Nadia a fost obligată să îşi aştepte nota mai bine de o jumătate de oră, până ce Davîdova şi-a încheiat exerciţiul, fapt ce a generat un scandal imens.

În 1989, cu o lună înainte de căderea regimului condus de Nicolae Ceauşescu, Nadia Comăneci a fugit din România comunistă, stabilindu-se în Statele Unite ale Americii.

În 1996, Nadia Comăneci s-a căsătorit cu Bart Conner, campion de gimnastică american, dublu campion olimpic, ceremonia având loc la Bucureşti.

În 2006, Nadia Comăneci a devenit mamă, dând naştere unui băiat, Dylan Paul.

Împreună cu soţul său, Bart Conner, Nadia Comăneci deţine Academia de Gimnastică Bart Conner Gymnastics Academy din Oklahoma City.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri