Caută
Close this search box.

Donald Trump: Planul Brexit al lui May ar putea afecta acordul comercial dintre Marea Britanie și SUA

Donald Trump a sugerat că planul Brexit al Theresei May ar putea amenința acordul comercial între SUA și Marea Britanie, informează BBC.

Președintele american a declarat reporterilor că acordul de retragere „pare a fi o afacere importantă pentru UE” și a însemnat că Marea Britanie ar putea să nu poată face schimburi cu SUA. De cealaltă parte, May a insistat că acordul este „foarte clar” că Regatul Unit ar putea să semneze tranzacții comerciale cu țări din întreaga lume.

May a luptat împotriva criticilor grele aduse acordului său Brexit de la toți deputații din Camera Comunelor luni, insistând asupra acordului „livrat pentru poporul britanic” prin recâștigarea controlului asupra legilor, banilor și granițelor. Deputații vor vota dacă vor accepta acordul la 11 decembrie.

Trump a spus că SUA trebuie „să se uite serios [dacă] pot sau nu să facă schimburi comerciale cu Marea Britanie”. „Pentru că acum, dacă te uiți la acord, s-ar putea să nu poată să facă schimb cu noi, iar asta nu ar fi un lucru bun, nu cred că ei au vrut asta”, a spus el. Se pare că Trump sugera că acordul ar putea lăsa Marea Britanie în imposibilitatea de a negocia un acord de liber schimb cu Statele Unite.

Totuși, răspunzând comentariilor lui Trump, un purtător de cuvânt al Downing Street a declarat că acordul de retragere Brexit ar permite Regatului Unit să semneze acorduri bilaterale cu țări precum SUA. „Am stabilit deja baza pentru un acord ambițios cu SUA prin grupurile noastre de lucru comune, care s-au întâlnit de cinci ori până acum”, a mai adăugat purtătorul de cuvânt. Miliarde de lire sterline din comerț deja circulă între Marea Britanie și SUA – cea mai mare piață unică de export din Marea Britanie.

În timpul vizitei lui Trump în Marea Britanie în iulie – la câteva zile după ce premierul britanic a dezvăluit propunerile care au stat la baza acordului Brexit – președintele SUA a sugerat că o înțelegere „ambițioasă” a comerțului dintre SUA și Marea Britanie ar fi „absolut posibilă”. Dar, în cadrul acordului convenit la Bruxelles, Marea Britanie va continua să facă comerț cu SUA conform normelor UE până cel puțin la sfârșitul „perioadei de tranziție” în decembrie 2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri