Caută
Close this search box.

Ion Iliescu, prima reacție la dezvăluirile procurorilor: ”Revoluția Română, un act de demnitate națională”

ion iliescu

Printr-o postare pe blogul său, fostul președinte Ion Iliescu arată că, „indiferent de ceea ce se străduiesc să acrediteze cei cărora acest act de demnitate nu le este pe plac”, în decembrie 1989 a avut loc o revoluție în România. Declarațiile fostului președinte survin la patru zile după ce procurorul militar Marian Lazăr a făcut dezvăluiri despre progresele făcute în dosarul Revoluției, inclusiv faptul că au existat „trei tentative de lichidare fizică” a cuplului Ceaușescu și că nu a existat vreun vid de putere în 1989.

Ion Iliescu. Foto: libertatea.ro

Sub titlul „Revoluția Română, un act de demnitate națională”, Iliescu scrie, referindu-se la data de 22 decembrie 2017, că se împlinesc 28 de ani „de la victoria revoltei populare care a marcat începutul Revoluției Române”, arată Digi24.

„În decembrie 1989 în România a avut loc o Revoluţie, indiferent de ceea ce se străduiesc să acrediteze cei cărora acest act de demnitate nu le este pe plac. A fost o schimbare radicală de sistem politic, s-au schimbat dramatic instituţiile statului, natura lor, s-a trecut de la un regim totalitar la unul democratic. Au apărut insituţii noi, noi drepturi şi libertăţi civice, România s-a deschis spre lume”, continuă Iliescu.

„Nevoia de libertate, de democrație, a jucat rolul de motor al schimbării. Privațiunile de tot felul, umilințele unei vieți la limita supraviețuirii, din ultimii ani ai ceaușismului, au fost declanșatorul revoltei populare. O revoltă care mocnea, Timișoara fiind locul în care ea a izbucnit la suprafață, după ce la Iași, represiunea Securității a înăbușit o acțiune similară.

Democrația s-a construit pe jertfa unor oameni, care au pus viața lor la temelia noii Românii, jertfă pe care o onorăm, și o regretăm, în același timp, pentru că nimeni n-ar trebui să fie obligat să se sacrifice pentru ideile și credințele lui. Pentru ca jertfa lor să aibă un sens pentru noile generații, trebuie ca, alături de drepturi și libertăți, să învățăm să ne asumăm și responsabilitățile care derivă din starea noastră de cetățeni”, mai scrie fostul președinte.

Iliescu mai precizează că „moștenirea Revoluției Române este una eminamente pozitivă” și că ea ar trebui „apărată de toți cei care cred în libertate și în democrație”.

„Mă înclin în fața memoriei tuturor celor care au luptat pentru libertate în anii totalitarismelor românești, a celor care, în decembrie 1989, au făcut posibilă schimbarea care a adus România în familia națiunilor europene”, încheie Ion Iliescu.

Procurorul militar Marian Lazăr a anunțat, luni, că s-a avansat substanțial în dosarul Revoluției. Anchetatorii au identificat sursa zgomotului din timpul ultimului discurs al dictatorului Nicolae Ceaușescu, dar și faptul că s-au distrus probe în legătură cu organizarea Revoluției. Un alt aspect important, procurorii au găsit dovezi că „până la execuția celor doi, survenită la data de 25 decembrie 1989, au fost identificate trei tentative de lichidare fizică” a soților Ceaușescu. Totodată, anchetatorii au stabilit că nu a existat un vid de putere, aceasta fiind preluată în timp scurt.

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri