Caută
Close this search box.

Mall-uri care funcţionează în România fără autorizaţii de la pompieri. Ce am învăţat din #Colectiv?

În România, zeci de mii de oameni trec zilnic pragul unor mall-uri care funcţionează fără autorizaţii de la pompieri.

FOTO: EPA

Cu o simplă semnătură pe proprie răspundere, patronii centrelor comerciale îşi întâmpină clienţii cu avertismente scrise pe o coală de hârtie. Dar anunţul nu ţine loc de măsuri de siguranţă. Încă n-am învăţat nimic din tragedia Colectiv.

Astăzi, la noi, angajaţi şi clienţi deopotrivă trec nepăsători pragul unor mall-uri pe care pompierii le consideră periculoase.

La Piatra Neamţ, salvatorii au primit azi ordin să facă exerciţii de salvare dintr-un centru comercial aglomerat.

În tragedia din Rusia, structura mall-ului a acţionat aidoma unei capcane a morţii. Oamenii au fost prinşi în spatele uşilor de evacuare zăvorâte. 30 dintre copiii care-au pierit acolo au apucat să-şi ia rămas bun de la familii.  Fumul negru a invadat întreg etajul în doar câteva secunde, pentru că nu exista nici o instalaţie de evacuare. Alarmele erau oprite.

Cum ar trebui să arate un centru comercial ca să fie sigur în caz de incendiu

„Este un coridor de evacuare, care are o marcare. Lăţimea asta îţi permite ca pe aici să evacuezi 60 de persoane”, explică Nicolae Dincea, expert prevenire incendii.

Centrul comercial a fost gândit încât în mai putin de 42 de metri orice persoană să ajungă spre o gură de evacuare. Timpul e de aproape 2-3 minute”, potrivit Digi24.

În Capitală, lucrurile stau ceva mai bine. 10 din cele 11 centre comerciale au autorizaţie de securitate la incendiu.

„Verificările sunt destul de frecvente, ținând cont de numărul ridicat de petiții. Aglomerarea mall-urilor, căi de acces care li se par a fi blocate”, spune Daniel Vasile, purtător de cuvânt ISU București.

În ultimele trei luni, două centre comerciale importante din Bucureşti au fost amendate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri