Caută
Close this search box.

Istanbul: 5.000 de persoane protestează în stradă împotriva Guvernului

 

Cel puţin 5.000 de persoane s-au adunat duminică la Istanbul pentru a protesta faţă de măsurile de represiune adoptate de Guvernul de la Ankara asupra unor membri ai principalului partid prokurd din Turcia şi a autorităţilor din sud-estul ţării, relatează Al-Manar, citând AFP. „Umăr la umăr împotriva fascismului”, au strigat protestatarii.

Protestele s-au exrins şi în alte oraşe. Pretextul pentru care oamenii au ieşit în stradă este legea pe care a emis-o guvernul potrivit căreia minorele victime ale violului, se pot căsătorii cu violatorii lor. Guvernul insistă că legea ar proteja pe scară largă căsătoria copilului, dar protestatarii cred că ar legitima violul.

Pede altă parte, zece membri ai formaţiunii Partidul Democrat al Poporului (HDP), inclusiv liderii Selahattin Demirtas şi Figen Yukseksag, au fost arestaţi luna aceasta în urma unor acuzaţii că ar avea legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Mai mulţi primari din sud-estul Turciei au fost de asemenea reţinuţi în urma unor acuzaţii similare de legături cu PKK.

În Turcia s-a decretat stare de urgenţă în urma loviturii de stat eşuate din iulie 2016, zeci de mii de persoane fiind arestate în cadrul unor măsuri de represiune pe care criticii le cataloghează ca fiind încălcări ale drepturilor omului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri