Caută
Close this search box.

Psihiatrii solicită sprijin guvernamental pentru terapia educațională

”Persoanele cu grad înalt de recuperare nu pot beneficia de intervenții terapeutice eficiente care să urmărească integrarea profesională și socială”, a declarat prof.dr. Cătălina Tudose, președintele Asociației Române de Psihiatrie și Psihoterapie, în cadrul unei conferințe de presă.

În acest context, profesioniștii solicită sprijin guvernamental pentru susținere financiară care să permită crearea condițiilor în vederea aplicării acestor prevederi legale, respectiv normarea de personal, calificarea acestuia, amenajarea și/sau crearea spațiilor necesare pentru desfășurarea intervențiilor terapeutice menționate ca obligatorii începând cu această dată, respectiv psihoterapie individuală și de grup, consiliere și psihoeducație pentru pacienți și familiile lor, programe de terapie ocupațională.

Sistemul DRG reprezintă una din modalitățile de finanțare a spitalelor, extinsă ulterior la evaluarea activității medicale. Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie atrage atenția asupra faptului că alegerea acestui sistem și utilizarea lui este neadaptată în domeniul psihiatriei. Din cauza combinării celor două direcții de reglementare, care se referă la Diagnosticarea, investigarea și tratarea pacientului pe de o parte și la Administrarea spitalelor, indicatori și mai ales decontarea serviciilor prestate către pacient pe de altă parte, se generează situații în care nu sunt satisfăcute nevoile de îngrijire medicală ale persoanelor suferinde de tulburări psihice.. De altfel legislația în vigoare, respectiv Normele de aplicare a Legii de Sănătate Mintală 487/2002 prevăd programe obligatorii de terapie ocupațională, educativă, recreativă etc. Intrate în vigoare de la 15 iunie a.c.—normele reglementează condițiile de îngrijire în structurile de psihiatrie pentru pacienți adulți și copii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri